Od korova do mesta za igru i sport

Od korova do mesta za igru i sport

Školsko dvorište OŠ „ Čibukovački partizani“ se sa strane gde su sportski tereni graniči sa pružnim placem, koji godinama niko ne održava i zarastao je ne samo u korov, već i bagrem, zovu i ostalo rastinje. Smatrali smo da moramo nešto da preduzmemo u zajedničkoj akciji, jer niko od nas pojedinačno nije mogao da reši problem, kaže Dragana Đoković, koordinatorka Gradskog kluba roditelja i nastavnika OŠ „ Čibukovački partizani“ Kraljevo.

"Za vikend 27. i 28.5.2023. Gradski klub naše škole, organizovao je akciju uređenja pružnog placa. Ova akcija predstavljala je izuzetan primer zajedničkog napora roditelja, nastavnika, učenika, pomoćnog osoblja škole i predstavnika OC ZOP-a Kraljevo u cilju unapređivanja uslova boravka i bezbednosti na školskom dvorištu koje se graniči sa pružnim pojasom" navodi dalje.

Cilj ove akcije bio je da se obezbedi bezbedan i prijatan prostor na sportskim terenima unutar školskog dvorišta istovremeno povećavajući svest o potrebama očuvanja i zaštite životne sredine. S obzirom na to da se deo školskog dvorišta graniči sa pružnim placem, postojala je potreba za uređenjem kako bi se smanjio rizik od potencijalnih nezgoda i obezbedio siguran boravak učenika i svih koji koriste ovaj prostor.

U akciji je učestvovao značajan broj roditelja, učenika, nastavnika, pomoćnog osoblja i predstavnika OC ZOP-a Kraljevo. Ovaj širok spektar učesnika je doprineo uspešnoj realizaciji akcije, jer su različite veštine, znanja i resursi omogućili efikasno obavljanje poslova. Učesnici su zajedničkim snagama pristupili čišćenju, krčenju i sečenju drvenastih stabala, izvlačenju i košenju.

Rezultati ove akcije su bili impresivni.Učenici i nastavnici sada imaju bezbedniji prostor za sportske i druge aktivnosti na otvorenom. Atmosfera tokom realizacije bila je izuzetno pozitivna i energična. Učenici su izrazili oduševljenje što su mogli da učestvuju u akciji, i stvaranju bezbednijeg mesta za igru. Takođe svest o važnosti saradnje i brige o okruženju je ojačana među učenicima, roditeljima, školskom i lokalnom zajednicom. Ova akcija je osnažila osećaj pripadnosti i odgovornosti prema svom okruženju, istovremeno pružajući konkretne rezultate koji poboljšavaju kvalitet života i rada unutar škole.

Aktivnost je planirana da se organizuje dva puta godišnje.

Zahvaljujući entuzijazmu i doprinosu svih učesnika, akcija je postala inspirativan primer saradnje između škole, roditelja, lokalne zajednice i relevantnih organizacija naglašavajući važnost zajedničkog rada za stvaranje boljeg i bezbednijeg okruženja za sve.

Akcija nije bila medijski propraćena, ali smo internim kanalima škole i lokalne zajednice podelili informacije o uspešnoj realizaciji aktivnosti, kako bismo povećali vidljivost ovakvih zajedničkih inicijativa, zaključuje Đoković.

U sklopu aktivnosti fokusiranih na podizanje kvaliteta obrazovanja u Srbiji u postkovid periodu, Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika je posebnu pažnju obratila na vannastavne aktivnosti. Pored toga što je ovaj oblik rada neophodan segment obrazovnog i vaspitnog uticaja na decu i mlade, to je dobar način za stvaranje kohezije između prosvetnih radnika, roditelja i učenika.