U Subotici formiran Klub roditelja i prosvetnih radnika: Vršnjačko nasilje gorući problem

U Subotici formiran Klub roditelja i prosvetnih radnika: Vršnjačko nasilje gorući problem

Izvor: Subotičke novine, 25.3.2016.
Autor: A. Šiška

Subotica je drugi grad pored Novog Sada u Vojvodini gde je formiran Klub roditelja prosvetnih radnika u okviru projekta „Partnerski za obrazovanje”, koji zajednički sprovode Fondacija za otvoreno društvo i UNICEF, u saradnji sa Udruženjem građana „Srbija u pokretu”.

Osnovna ideja ove inicijative je promena paradigme od posmatranja škole i porodice kao paralelnih sistema do toga da se ti sistemi međusobno prožimaju i podržavaju. Projekat ima za cilj osnaživanje prosvetnih radnika i roditelja za promene u obrazovanju kroz razvijanje partnerstva i jačanje uticaja na školskom, opštinskom i nacionalnom nivou.

Klub u Subotici realizuje kampanju čiji je cilj smanjenje vršnjačkog nasilja u osnovnim školama, a obuhvaćeni su peti razredi ovih škola. Prva radionica održana je u ponedeljak, 21. marta u Osnovnoj školi „Sonja Marinković” i njoj je prisustovalo dvadesetak prosvetnih radnika i roditelja.

- Klub je sastavljen od prosvetnih radnika i roditelja koji su prošli obuku na Konkursu, sa kolegama iz 10 gradova u Srbiji. Na obuci smo učili o osnaživanju i usvajanju metodologije profesora sa Harvadskog univerziteta kako voditi ovakvu kampanju. Klub će se širiti i rešavati probleme koji su aktuelni u našoj društvenoj zajednici, kao što je narastajuće vršnjačko nasilje. U tom smislu želimo da se naš glas čuje na nacionalnom nivou kako bi nadležnim prosvetnim organima mogli uputiti inicijative za rešavanje nekih problema sa kojima se susrećemo ne samo mi prosvetni radnici, nego i deca i roditelji - rekla je Margareta Uršal, pedagog Osnovne škole „Sečenji Ištvan” iz Subotice, iz Kluba roditelja i prosvetnih radnika.

U okviru kampanje, realizovaće se program „Stop nasilju”, a prva od aktivnosti Kluba je Obuka odeljenskih starešina za pet osnovnih škola i roditelja učenika petih razreda za realizaciju radionica za sprečavanje nasilnog ponašanja. Stručni radnici posebno skreću pažnju na važnost razlikovanja i prepoznavanja žrtve i nasilnika u školama, te na adekvatno reagovanje.

Druga radionica Kluba prosvetnih radnika roditelja Osnovnoj školi „Sonja Marinković” najavljena je za 25. april.Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.