Novo - Vodič za roditelje kroz obrazovanje na daljinu

Novo - Vodič za roditelje kroz obrazovanje na daljinu

Kada je proglašena pandemija Covid-19, više od 1.5 miliona đaka je drugo polugodište završilo prateći nastavu od kuće. Nastava na daljinu postala je nova realnost i za vrlo kratko vreme đaci, njihovi roditelji, učitelji i nastavnici morali su da nađu načina da se prilagode novoj realnosti. Nekima je prilagođavanje išlo lakše, nekima teže, a nalazi pokazuju da 1.500 dece uopšte nije imalo priliku da učestvuje u školskim aktivnostima iz svog doma, jer nisu imala tehničke uslove: struju, TV, računar, Internet, tablet, mobilni telefon.

Izostanak adekvatne opreme kako bi učenici pratili nastavu, roditelji koji su morali da preuzmu ulogu školskh medijatora i nedovoljno znanja i iskustva da nastavnici sprovode nastavu na daljinu, bili su najvažniji uslovi koji su otežavali prilagođavanju novonastaloj situaciji. Upravo iz navedenih razloga, Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) u partnerstvu sa Grupom MOST, kroz projekat „Kvalitetnije i pravednije učenje na daljinu", sve do juna 2021. godine, radiće na tome da svakom detetu u školama koje su uključene u projekat, bude dostupna kvalitetna nastava na daljinu. Tokom ovog perioda davaćemo punu podršku nastavnicima, roditeljima, stručnim saradnicima i pedagoškim asistentima kako bi se što bolje snašli i prilagodili novim uslovima učenja dece.

Pored razvoja materijala za nastavnike i njihovih kompetencija za nastavu na daljinu, posebno će nam biti važni roditelji, a naročito roditelji koji ne mogu da obezbede deci učenje na daljinu. NARNS će obezbediti opremu za učenike iz 10 škola, kako bi mogli da prate naredni ciklus nastave. Osim toga, od ovog četvrtka počinjemo da objavljujemo Vodič za roditelje kroz obrazovanje na daljinu, u čijem stvaranju će učestvovati stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti pedagogije, psihologije, IKT tehnologija, nastavnici i sami roditelji. Ovaj Vodič će u digitalnom formatu biti dostupan na veb-sajtu i društvenim mrežama NARNS-a, a njegov sadržaj ćemo ažurirati i dopunjavati svakog četvrtka, kako bismo odgovarali na potrebe roditelja u skladu sa izmenama u nastavi koje će se neminovno dešavati.

Moto NARNS-a je Partnerski za obrazovanje, jer gradimo mostove saradnje između roditelja i nastavnog osoblja škole kroz uključivanje u zajednički rad jednih i drugih, radi zajedničkog donošenja odluka i rešavanja problema, kako bismo stvorili uslove za kvalitetno obrazovanje za svu decu, bez obzira na njihovo poreklo, ekonomski status, invaliditet ili bilo koje druge karakteristike.