Tema - obrazovanje

Nilske patke, papagaji i paunovi, vannastavna aktivnost u Sečnju sa neobičnim pticama

Vannastavna aktivnost učenika prvog i drugog razreda škole u Sečnju održana je u organizaciji Gradskog kluba roditelja i nastavnika Sutjeska sa učiteljicama Aleksandrom, Maricom i učiteljicom produženog boravka Anom.

Pročitaj više

Sportski dan u Kikindi

Učenici i učenice II, III i IV godine Tehničke škole u Kikindi, 22. i 23. aprila učestvovali su na Fruškogorskom maratonu u okviru Sportskog dana u organizaciji Gradskog kluba roditelja i nastavnika "Kika" iz Kikinde.

Pročitaj više

Đurić za RTS: Sa zebnjom u novu školsku godinu, strah nije mogao da nestane za četiri meseca

Loša informisanost učenika i nedovoljno kritičkog mišljenja - samo su dve slabe tačke đaka na kojima treba raditi, kaže za RTS Dragana Đurić iz Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije.

Pročitaj više

Okrugli sto povodom istraživanja o stavovima roditelja i prosvetnih radnika o kvalitetu obrazovanja u Srbiji

Okrugli sto povodom NARNS istraživanja o stavovima roditelja i prosvetnih radnika o kvalitetu obrazovanja u Srbiji biće održan za predstavnike i predstavnice civilnog društva, državnih institucija i akademske zajednice, u četvrtak 29. juna od 10 časova u hotelu Moxy Park u Beogradu.

Pročitaj više

Preuzmite istraživanja Škola i stvarni život, dva koloseka koji se nigde ne dodiruju

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije NARNS povodom dva istraživanja o stavovima roditelja, nastavika i direktora škola o obrazovnom sistemu u Srbiji, održala je 31. maja 2023. godine u Medija centru konferenciju za medije gde je predstavila najvažnije nalaze i preporuke. Pogledajte konferenciju i preuzmite istraživanja.

Pročitaj više

Euronews Serbia: Raniji kraj školske godine: dobra ili ishitrena odluka?

Nastava se u svim osnovnim i srednjim školama završava sutra, dve nedelje pre nego što je bilo planirano kalendarom. Tu odluku donela je Vlada Srbije zbog tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru gde je ubijeno devetoro đaka i čuvar škole.  Naša Dragana Đurić gostovala je emisiji Euronews Centar. Pogledajte emisiju.

Pročitaj više

Radio Beograd 1: Kvalitetu obrazovanja u Srbiji - jedva prelazna ocena

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije - NARNS, krovna organizacija Gradskih klubova roditelja i nastavnika u dvanaest gradova: Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sečnju, Kraljevu, Čačku, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Kikindi i Šapcu, koji se nalaze pri školama i predškolskim ustanovama, posvećena je razvijanju obrazovnih politika primenom modela aktivne roditeljsko-nastavničke saradnje i javnog zagovaranja, nedavno je predstavila javnosti rezultate dva svoja istraživanja o stavovima roditelja, ali i nastavnika i direktora škola o kvalitetu obrazovanja u Srbiji. Rezultati su, kako su izneli, alarmatni, jer potvrđuju da zadovoljnih nema.

Pročitaj više

Radio Beograd 2: Škola i život ‒ putevi koji se ne ukrštaju

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) dve godine je radila istraživanje o tome šta nastavnici, roditelji i direktori škola misle o obrazovnom sistemu Srbije. Poslušajte emisiju Rečeno i prećutano u kojoj je gošća bila Dragana Đurić, v.d. direktorke NARNS-a.

Pročitaj više

K1 televizija: Škola i stvarni život su dva koloseka?

Škola i stvarni život su dva različita koloseka koji se nigde ne dodiruju, zaključak je istraživanja o stavovima roditelja, nastavnika i direktora u obrazovnom sistemu Srbije. Pogledajte gostovanje predstavnice NARNS-a na K1 Televiziji.

Pročitaj više

Beogradska hronika: Đaci su "anestezirani", upozoravaju stručnjaci

Đaci su "anestezirani", upozoravaju stručnjaci i objašnjavaju zašto su najniži razredi najbolji deo školstva. Pogledajte gostovanje Dragane Đurić, v.d. direktorke NARNS-a u Beogradskoj hronici na RTS-u.

Pročitaj više

Istraživanje o stavovima nastavnika i direktora škola o obrazovnom sistemu u Srbiji

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika (NARNS) je tokom februara 2023. godine, sprovela kvalitativno istraživanje sa ciljem da se sagleda kako nastavnici i direktori vide različite aspekte domaćeg obrazovnog sistema.

Pročitaj više

Radionica "Priznavanje diploma stečenih u inostranstvu"

Nova radionica koju organizujemo u saradnji sa Dimak Srbija za sve one koji su neku od diploma stekli u inostranstvu biće održana 22. marta od 13 časova.

Pročitaj više

Sve što ste želeli da znate o Državnoj maturi na jednom mestu

Državna matura je ispit koji srednjoškolci i srednjoškolke prvi put polažu ove godine. Kao i svaka novina koja se uvodi, otvara brojna pitanja i nedoumice roditelja, nastavnika i samih đaka, od toga šta čini ovaj test do toga kako će biti sprovedena i da li će učenici uspeti da odgovore na zadatke koji su pred njima.

Pročitaj više

Preuzmite brošuru i informišite se kako da vaše dete napreduje u školi

Ukoliko vam je potrebna podrška kao roditelju/staratelju kako bi vaše dete bolje napredovalo u pobrazovanju, preuzmite brošuru i javite se nekoj od naših kancelarija koja se nalazi u jednom od 12 gradova širom Srbije. Vi kao roditelji možete dobiti administrativnu podršku u vezi sa ostvarivanjem prava na vrtić i dodatke, predvodom diploma i sl, a dete može dobiti usmerenje o dostupnim školama, izboru zanimanja, upisnim rokovima i sl. ali i pohađati časove srpskog jezika, pripremnu nastavu za završne ispite i još mnogo toga i sve to potpuno besplatno. 

Pročitaj više

Istraživanje o stavovima roditelja o obrazovnom sistemu u Srbiji

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika (NARNS) je tokom marta i aprila 2022. godine, sprovela kvalitativno istraživanje sa ciljem da se sagleda kako roditelji školske dece vide različite aspekte domaćeg obrazovnog sistema. Istraživanje je sprovedeno kroz fokus grupe sa roditeljima iz 12 gradova u Srbiji - u Beogradu, Kikindi, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Sečnju i Čačku. Uzorak je činilo ukupno 74 roditelja, od kojih je svaki imao bar jedno dete školskog uzrasta, a većina i više od jednog. 

Pročitaj više

Inkluzivno obrazovanje u lokalnim zajednicama

Pet NARNS Gradskih klubova roditelja i nastavnika tokom 2021. godine sprovelo je različite projekte radi unapređenja inkluivnog obrazovanja u svojim lokalnim zajednicama. Pogledajte naučene lekcije i preporuke.

Pročitaj više

Kako je proteklo prvo polugodište 2021/2022. godine u Srbiji

Direktorka NARNS-a daje ocenu o završetku prvog polugodišta u neposrednoj i kombinovanoj nastavi.

Pročitaj više

U Kraljevu otpočeo "Dijalog promena"

Kraljevački roditelji i nastvanici upoznati sa početkom projekta „Od igre do knjige - doprinos uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu“ u okviru programa „Dijalog promena: podrška reformama kroz saradnju organizacija civilnog društva i javnih vlasti“.

Pročitaj više

Materijali za nastavnike za interaktivnije učenje na daljinu

Nastavnici, potražite najnovije nastavne materijale za učenje na daljinu.

Pročitaj više

Kako do podrške integraciji dece u obrazovni sistem Srbije?

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika (NARNS) u saradnji sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK Srbija)sprovodi projekat «Podrška integracije dece u obrazovni sistem Srbije».

Pročitaj više

Razlike nas spajaju

Kako izgleda kada radionicu sa učenicima ne vode nastavnici, već đaci-mentori, tzv. vršnjački edukatori? Gradski klub roditelja i nastavnika "Kika" iz kikinde, dao je priliku maturantima Tehničke škole u okviru projekta "Lepše nam je zajedno" da razgovaraju sa osnovcima o interkulturalnosti i digitalnoj bezbednosti, pozivajući na dijalog, uključenost i slavljenje različitosti. 

Pročitaj više

Obrazovanje dostupno svoj deci

Jedna od vrednosti NARNS-a je uvažavanje, poštovanje i uključivanje različitosti. Kroz naš rad, naše ciljeve i aktivnosti, prihvatamo različitost kao vrednost, kao priliku da učimo jedni od drugih, da rastemo i razvijamo se. 

Pročitaj više

Ocene zaključene – roditelji (ne)zadovoljni

Bliži se kraj polugodišta. Kraj ove teške godine. Sad je već većim delom iza nas. Pobedili smo je. Bila je duga, naporna, nepredvidiva. Potreban nam je odmor. Svima nama – roditeljima, nastavnicima, vaspitačima, učiteljima, ali odmor je potreban i našoj deci.

Pročitaj više