Upoznajte Rajku i Ganimetu, koordinatorski tim iz Zrenjanina

Upoznajte Rajku i Ganimetu, koordinatorski tim iz Zrenjanina

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije NARNS zajedno sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAKsprovodi program namenjen deci koja su iz ekstremno siromašnih porodica i u riziku od ranog napuštanje školovanja i njihovim porodicama u pet gradova Srbije, u Beogradu, Zrenjaninu, Kraljevu, Leskovcu i Novom Pazaru.

Naši koordinatori i koordinatorke na terenu i u školi podržavaju decu da uče i ostvaruju uspehe u školi, istovremeno jačajući roditelje kako bi još više podsticali obrazovanje svoje dece i zato smo odlučili da četvrtkom predstavljamo napore naših timova sastavljenih od po dva koordinatora/ke u navedenim gradovima da doprinesu obrazovanju ove dece i njihove priče.

Upoznajte Rajku Čekrdžin i Ganimetu Zejnula iz Zrenjanina

Zrenjaninski tim koji radi na ovom projektu čine Ganimeta Zejnula i Rajka Čekrdžin i kako njih dve kažu one su spoj znanja, mladosti, iskustva i zajedničkih vrednosti.

Ganimeta ZejnulaGanimeta Zejnula je diplomirala na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Vršcu. Zaposlena je u OŠ „P. P. Njegoš“ u Zrenjaninu kao pedagoška asistenkinja i nastavnica romskog jezika. Ovaj projekat je nadogradnja u njenom svakodnevnom radu i nastojanje da obrazovanje postane vrednost romskim porodicama. Ona smatra da je obrazovanje put u život bez siromaštva, dostojan čoveka.

Ganimeta okuplja romsku decu, pomaže im da savladaju gradivo, upućuje roditelje kako da upisuju decu u predškolsku ustanovu, u osnovnu školu, a naročito se trudi da učenici po završenoj osnovnoj, nastave obrazovanje u srednjim školama. Ovo se naročito odnosi na devojčice. Takođe, upućuje roditelje koji nemaju završenu osnovnu školu na program „Druga šansa“ koja im je dostupna u školi u kojoj je zaposlena. Osim toga, drži radionice za roditelje i vrlo je posvećena da svoju romsku zajednicu unapredi, a to postiže najviše ličnim primerom.

Rajka Čekrdžin je specijalna pedagoškinja, zaposlena u OŠ „9. Maj“ u Zrenjaninu. Već trideset godina radi sa decom, mladima i njihovim roditeljima. Životno opredeljenje joj je borba protiv svakog vida diskriminacije i nasilja. Praktičarka je Transakcione analize. U NARNS-u je pronašla način da unapređuje saradnju roditelja i nastavnika u partnerstvo, a na dobrobit dece. Njeno iskustvo u radu sa marginalizovanim grupama daje veliki doprinos u realizaciji ovog projekta. Rajka ume da prepozna potrebe i ide u susret rešenju problema.

Rajka Čekrdžin

Rajka takođe sarađuje sa roditeljima romske dece, pomaže im da shvate svoju roditeljsku ulogu i moć, da osveste kolika je dobrobit i važnost obrazovanja. Svojim angažovanjem u projektu uspela je da postigne da romska deca sa radošću dolaze u školu, da im se omogući i produženi boravak, dopunska nastava, pomoć u učenju. Rajki ovaj projekat donosi mnogo izazova i radosti, jer kako kaže "Divno je upoznavati i razumevati ljude, drugačije običaje i pronalaziti zajedničke vrednosti i raditi na njihovoj realizaciji" i poručuje "Da obrazovanje bude naša karta za bolju budućnost!".

U ovim uslovima pandemije i straha nije lako okupljati ni roditelje, a niti učenike starijih razreda i srednje škole. Rajka je zadovoljna jer su ona i Ganimeta uspele da obezbede uprkos izazovima, prostor za neometani rad. "Nedavno je Kulturni centar Zrenjanina ustupio kancelariju NARNS-u. Sada ćemo moći, uz poštovanje epidemioloških mera, da koristimo salu za sastanke i nesmetano održavamo radionice za roditelje", zadovoljna je ona.

Šta ovim programom dobijaju deca i roditelji i na koji način mogu da se uključe, pročitajte u brošuri koju možete pogledati ispod.

Projekat realizuje NARNS u saradnji sa DIMAK Srbija u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj”(PME) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Program je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Uključite se u kampanju korišćenjem heštegova: #ObrazovanjeZaSve i #NARNSobrazovanje.