Zašto je potrebno da deca imaju plan dnevnih aktivnosti?

Zašto je potrebno da deca imaju plan dnevnih aktivnosti?

Motivacija za učenjem i dobrim planiranjem vremena kod đaka, a posebno onih mlađih može izostati, što je posebno izraženo tokom učenja na daljinu. Roditelji treba da pomognu detetu kako da organizuje raspored svojih dnevnih aktivnosti umesto da da to rade umesto njega. Zašto je važno da deca imaju satnicu dnevnih aktivnosti koja će uključivati ne samo učenje, već i odmor i razonodu, naše lokalne koordinatorke na programu koji NARNS sprovodi sa DIMAK Srbija, Zilha Krlić i Irma Rebronja, zajedno sa Ivanom Branković, predsednicom UO i Draganom Đurić, v.d. direktorke NARNS-a dale su odgovor zainteresovanim roditeljima na radionici i info-sesiji “Zašto je potrebno da deca imaju plan dnevnih aktivnosti?" koja je održana 26. maja u OŠ “Desanka Maksimovic” u Novom Pazaru.

Radionica je održana kako bi roditelji dobili alate koje mogu da primene kako bi mogli da adekvatno podrže obrazovne potrebe svoje dece i da odgovore na izazove sa kojima se tokom učenja od kuće ona suočavaju. Pored toga, roditelji su se upoznali sa vrstama podrške koje kroz svoje obuke pruža DIMAK Srbija.

Roditeljima je predočeno da je neophodno intenzivnije uključivanje roditelja u planiranje i realizaciju dnevnih aktivnosti deteta u trenutku vraćanja u redovnu nastavu. "Nadamo se da će se nastava tokom naredne školske godine u većoj meri realizovati u tradicionalnom obliku, a deca su svoj dnevni ritam, radne navike i potrebe izmenili u skladu sa pandemijskim okolnostima" naglašava Dragana Đurić. Pored toga, roditelji su upoznati sa tim šta je adekvatan odnos vremena koje deca, u zavisnosti od uzrasta, provode u odmoru, aktivnostima i igri kao i šta su adekvatne aktivnosti prilagođene uzrastu deteta.

Radionica je izazvala veliku pažnju roditelja, jer se razvila živa diskusija. Veliko interesovanje je izazvala mogućnost da se roditelji kroz kurseve i obuke koje DIMAK Srbija organizuje dodatno edukuju i steknu veštine koje su im neophodne za kvalitetniji život, a kao posebno korisnu, istakli su mogućnost obučavanja za pokretanje sopstvenog posla.

NARNS se i ranije bavila pitanjima organizacije vremena školske dece. Više o tome šta se očekuje, a šta se ne očekuje od roditelja tokom obrazovne podrške deci, pročitajte OVDE, a OVDE preuzite tabelu za lakšu organizaciju detetovih dnevnih i nedeljnih aktivnosti. Obuke i vrste podrške koje DIMAK Srbija pruža, pronađite OVDE.

 Projekat realizuje NARNS u saradnji sa DIMAK Srbija u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj”(PME) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Program je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Uključite se u kampanju korišćenjem heštegova: #ObrazovanjeZaSve i #NARNSobrazovanje.