Vodič za nastavničko udruživanje

Vodič za nastavničko udruživanje

Izdavač: Savez učitelja Republike Srbije, 2013.
Autorke: Gordana Josimov, Gordana Miljević, Zdenka Rajković, Jelena Vranješević

Vodič za nastavničko udruživanje je nastao sa ciljem da podstakne nastavnike na razmišljanje o značaju udruživanja, kako bi preduzeli konkretne korake i formirali svoje udruženje.

Ukazuje na to zašto je važno biti član nastavničkog udruženja, pojašnjava mehanizme formiranja nastavničkog udruženja i skreće pažnju na dobit za nastavnika kao pojedinca, ali i za sve one koji ga okružuju – kolege, roditelje, učenike, lokalnu zajednicu, školu, obrazovni sistem u celini – kada su nastavnici i formalno udruženi.

Vodič pomaže da se sagleda širi kontekst zakonske regulative i realnog stanja u obrazovnom sistemu u Srbiji, daje smernice i praktična uputstva koja mogu doprineti motivaciji i podršci tokom formalnog registrovanja nastavničkog udruženja.

Osmišljen je kao podrška idejama i potrebama nastavnika i ostavlja prostor za kreativnost i originalnost nastavnika koji žele da se udruže. 

Prvenstveno je namenjen nastavnicima osnovnih i srednjih škola, ali i svim drugim direktnim i indirektnim učesnicima u obrazovanju koji mogu i žele da doprinesu osnivanju nastavničkog udruženja, a time i unapređenju nastavničke profesije. Osim pojedincima, Vodič je namenjen i postojećim stručnim društvima u cilju povezivanja i udruživanja na opštinskom nivou. Vodič podstiče na razmišljanje o tome koji se sve profesionalni izazovi lakše mogu prevazići osnivanjem nastavničkog udruženja, kako uticati na obrazovne politike i donošenje strateških odluka i kako znanjem i iskustvom doprineti napretku obrazovnog sistema.

Vodič ukazuje i na to da biti u društvu kolega sa kojima se mogu podeliti dileme i dobiti odgovori na mnoga pitanja vezana za profesiju, znači da se izgrađuje i ojačava pojedinac u cilju poboljšanja obrazovne prakse.

Preuzmite Vodič za nastavničko udruživanje (pdf, 2,0 MB)