Video - Polazak u školu, najčešće dileme roditelja

Video - Polazak u školu, najčešće dileme roditelja

Šta je to što najviše muči roditelje kada dete treba da krene u školu? Kako da dete bezbrižno krene u prvi razred? Kako do saradnje sa gradskim vlastima? 

Pogledajte koje su najčešće dileme roditelja koje ih okupiraju pred polazak deteta u školu, koji su odgovori na ta pitanja, kao i šta je NARNS u okviru Gradskih klubova roditelja i nastavnika u gradovima Zrenjanin, Čačak i Kraljevo radio kako bi u dijalogu i saradnji sa lokalnim samoupravama pospešili uspešan prelazak, tj. tranziciju dece iz vrtića u prvi razred.


Dragana Đurić, V.D. direktorke NARNS-a


Ljiljana Živković, master vaspitačica, Kraljevo


Sanja Mirković, vaspitačica, Čačak


Ivana Branković, roditeljka, Zrenjanin


Senka Čiča, defektološkinja, Zrenjanin


*Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) je tokom 2020. godine radila na zagovaračkoj kampanji o neophodnosti uvođenja protokola tranzicije u škole i predškolske ustanove, a sve što je postignuto u tom periodu možete pogledati OVDE. Od jeseni 2021. godine, učestvuje u uspostavljanja dijaloga između civilnog i javnog sektora u okviru projekta „Dijalog promena: Podrška reformama kroz saradnju organizacija civilnog društva i javnih vlasti“ koji je Beogradska otvorena škola (BOŠ) pokrenula na nivou Srbije radi kreiranja dijaloga o javnim politikama zasnovanih na dokazima i podacima.

Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra u Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.