Velike mogućnosti i budućnost čija su vrata širom otvorena

Velike mogućnosti i budućnost čija su vrata širom otvorena

Radionica za učenike mlađih razreda "Kada odrastem voleo/la bih da budem“ održana je u prostorijama OŠ „Rastko Nemanjić” Novi Pazar aprila ove godine i deo je aktivnosti koju NARNS sprovodi sa DIMAK Srbija kako bi podržali i usmerili najsiromašniju i decu povratnika i povratnica iz inostranstva na svom putu školovanja, pre svega sa ciljem razvoja i usavršavanja komunikacije na srpskom jeziku, motivacije učenika nižih razreda da nastave školovanje kao vid borbe za ostvarenje svojih želja i ulaganja u bolju i sigurniju budućnost.

Radionici su prisustvivali učenici romske nacionalne manjine iz Novog Pazara i nižih razreda OŠ "Rastko Nemanjić“. Radionicu su vodile članice novopazarskog tima na ovom projektu, učiteljice Zilha Krlić, koja je i lokalna koordinatorka ovog projekta i Irma Rebronja, asistentkinja na projektu.

Zbog činjenice da su deca romske populacije u riziku od preranog napuštanja školovanja, Zilha Krlić kaže da kroz radionice koje realizuje Gradski klub roditelja i nastavnika Novi Pazar žele da pruže podršku deci i pomognu im da što bolje i lakše savladaju srpski jezik i nastavne sadržaje u školi, napominjući „Time ih podstičemo da napreduju i nastave školovanje“. Ovo je bila samo jedna u nizu radionica koje su održane i koje će se održavati u narednom periodu kao podrška u učenju i osnaživanju marginalizovanih socijalnih grupa. „Svake nedelje organizovaćemo po jednu radionicu za učenike ove škole“ sa radošću najavljuje Zilha, jer kaže da je interesovanje dece za ovaj događaj bilo veliko. „Rado su se uključivali u diskusiju i podelili sa nama svoje želje, maštanja, očekivanja. Pred njima su velike mogućnosti i budućnost čija su vrata širom otvorena, treba ih samo podržati i pokazati im put“ zaključuje ona.

 

Projekat realizuje NARNS u saradnji sa DIMAK Srbija u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj”(PME) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Program je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Uključite se u kampanju korišćenjem heštegova: #ObrazovanjeZaSve i #NARNSobrazovanje.