Upoznajte Zoricu i Branka, koordinatorski tim iz Beograda

Upoznajte Zoricu i Branka, koordinatorski tim iz Beograda

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije NARNS zajedno sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK sprovodi program namenjen deci koja su iz ekstremno siromašnih porodica i u riziku od ranog napuštanje školovanja i njihovim porodicama u pet gradova Srbije, u Beogradu, Zrenjaninu, Kraljevu, Leskovcu i Novom Pazaru.

Naši koordinatori i koordinatorke na terenu i u školi podržavaju decu da uče i ostvaruju uspehe u školi, istovremeno jačajući roditelje kako bi još više podsticali obrazovanje svoje dece i zato smo odlučili da četvrtkom predstavljamo napore naših timova sastavljenih od po dva koordinatora/ke u navedenim gradovima da doprinesu obrazovanju ove dece i njihove priče.

Upoznajte Zoricu Vukajlović i Branislava Mitrovića iz Beograda

"Radim kao učiteljica u O.Š. “Veljko Dugošević“ u Beogradu. Poslednjih 20 godina, osim rada u učionici, aktivna sam u Društvu učitelja Beograda i Savezu učitelja Republike Srbije (SURS). Trenutno sam na mestu predsednice u Društva učitelja Beograda. Kao predstavnica SURS-a učestvovala sam u osnivanju NARNS-a i u ovom periodu sam na mestu člana Upravnog odbora NARNS-a" započinje svoju priču Zorica.

"Kada govorim o učenicima/deci, pre svega se trudim da poštujem njihovu individualnost, različitost, da uočavam osobenost svakog od njih, da negujem humane odnose kako bi izrasli u stabilne i dobre ljude", naglašava Zorica i dodaje da su joj osnovni principi prema kojima se rukovodi, kako na poslu, tako i u životu, profesionalnost, rad, odgovornost i poštovanje moralnih i etičkih normi.

Zorica je radeći u školi i aktivno se baveći učiteljskim društvom, imala priliku da upozna mnogo ljudi i uvek je paralelno radila „još nešto” tokom svoje bogate tridesetčetvorogodišnje karijere. "Tako je došao i projekat koji NARNS realizuje u pet gradova Srbije, a jedan je i Beograd. Smatrajući da obrazovanje treba da bude jednako dostupno za sve, nije mi bilo teško da se uključim i u ovu priču" sa ponosom ističe ona.

Kako izgleda ta podrška deci koja su u riziku od napuštanja školovanja?

Jedan deo aktivnosti odnosi se na rad sa decom osnovnoškolskog uzrasta, a drugi deo je sa korisnicima programa zapošljavanja koji sprovodi Centar za integraciju mladih (deca tinejdžerskog uzrasta) i sastoji se od dopunskih časova opismenjavanja kao što su časovi srpskog jezika i matematike. "Uvidevši sa kakvim sve problemima žive i za šta sve moraju da se bore, najmanje što mogu da uradim je da im pružim pomoć i podršku. Za mene je motivacija pre svega dete, dete koje ima jednake šanse, u svim segmentima društva u kojem živi. Motivacija je i da neko ne mora, a hoće i želi da dođe, hoće da nauči, hoće da se menja", ispričala je Zorica šta je pokreće i zaključuje "Kako sam godinama u mogućnosti da svoje profesionalno iskustvo nadograđujem na više načina i nivoa kao i da učestvujem u razvoju i kreiranju obrazovanja rukovodeći se savremenim evropskim tokovima, ovaj projekat mi je pružio mogućnost da deci iz ekstremno siromašnih porodica i koji su u riziku od ranog napuštanja školovanja pomognem kako bi se lakše i brže integrisali u zajednicu u kojoj žive."

Ovaj dvojac sa Zvezdare, čini i Branislav Mitrović koji radi 15 godina kao romski pedagoški asistent, a zaposlen je u O.Š.“Vladislav Petković Dis“- Beograd. Pre toga, radio je za nevladine organizacije koje su bavile romskim pitanjima. Na ovom projektu radi kao terenski saradnik. Branko kaže da "kroz ove godine iskustva rada na terenu i kroz svoj lični život svatio sam da se Romi od samog rođenja suočavaju sa raznim problemima i da nemaju iste šanse kao i većinsko stanovništvo. Kao radnik škole i kao neko ko radi dugo godina u nevladinom sektoru, mislim da sam dosta upoznat sa problematikom Roma, i smatram da Romi mogu da se izvuku iz začaranog kruga bede i siromaštva samo kroz obrazovanje" naglašava on i dodaje "svaki obilazak romskih naselja i porodica pretvorim u novo iskustvo i uvek izvučem novu pouku. Samim tim što sam i ja pripadnik romske populacije, imam lakši pristup Romima, jer je lakša komunikacija sa mnom. Takođe, smatram da sam za sve ove godine dosta doprineo oko razbijanja obostranih predrasuda", zaključuje Branko koji za sebe kaže da je timski igrač i profesionalac u svom poslu.

Šta ovim programom dobijaju deca i roditelji i na koji način mogu da se uključe, pročitajte u brošuri koju možete pogledati u galeriji.

Projekat realizuje NARNS u saradnji sa DIMAK Srbija u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj”(PME) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Program je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Uključite se u kampanju korišćenjem heštegova: #ObrazovanjeZaSve i #NARNSobrazovanje.