Upoznajte Draganu i Zorana, koordinatorski tim iz Kraljeva

Upoznajte Draganu i Zorana, koordinatorski tim iz Kraljeva

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije NARNS zajedno sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK sprovodi program u pet gradova Srbije namenjen deci koja su u riziku od ranog napuštanje školovanja i njihovim porodicama. NARNS gradski klubovi roditelja i nastavnika uključeni u ovaj projekat su: Beograd, Zrenjanin, Kraljevo, Leskovac i Novi Pazar, a naši koordinatori i koordinatorke na terenu i u školi podržavaju decu da uče i ostvaruju uspehe u školi, istovremeno jačajući roditelje kako bi još više podsticali obrazovanje svoje dece.

Od danas vam svakog četvrtka predstavljamo lica ovog projekta, naše timove sastavljene od po dva koordinatora/ke u navedenim gradovima i njihove priče.

Upoznajte Draganu Đoković i Zorana Petrovića iz Kraljeva

Dragana Đoković radi u OŠ „Čibukovački partizani“ u Kraljevu. Ima 24 godine radnog staža kao učiteljica, a prošle godine dobila je zvanje pedagoške savetnice. Koordinatorka je kluba roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje Kraljevo“ u ovoj školi od 2018. godine i za ove tri godine je uspešno organizovala ispred NARNS-a brojne festivale, sajmove, akcije sadnje drveća, oslikavanje kutka za roditelje u školi, ali i učestvovala u kampanji javnog zagovaranja prelaska dece iz vrtića u školu i u drugim važnim projektima.

„Kada sam se prijavila za projekat „Podrška integracije dece u obrazovni sistem Srbije“ u meni je postojala zebnja da li ću se snaći, da li ću moći da iznesem sve kako treba“ poverila nam se Dragana, jer tokom godina rada u školi, gotovo da nije imala dece iz romske etničke zajednice. „Na prve dve, tri radionice, časa, bili su uzdržani prema meni. Uglavnom su se obraćali Zoranu“. Sada je poverenje stvoreno i mališani zajedno sa Draganom uživaju u sticanju novih znanja i veština, a Dragani je ovo iskustvo promenilo pogled na svet, o čemu možete više da pročitate u Blogu u kome Dragana prenosi svoje iskustvo.

Ko je Zoran u koga imaju poverenja i poštuju ga deca? Zoran Petrović, saradnik na ovom projektu radi u OŠ “Dimitrije Tucović“ kao pedagoški asistent već 14 godina. U Kraljevu je osnovao je udruženje „Ruke prijateljstva“ 2003. godine i od tada je uključen u mnoge projekte koji imaju svrhu da povećaju broj romske dece u sistemu obrazovanja.

Zoranova motivacija za rad na projektu „Podrška integracije dece u obrazovni sistem Srbije“ je „vera da će projekat adekvatno odgovoriti na potrebe readministranata u obrazovne i socijalne integracije, poboljšati srpski jezik, edukovati roditelje za važnost obrazovanja dece i mladih“.

Šta ovim programom dobijaju deca i roditelji i na koji način mogu da se uključe, pročitajte u brošuri koju možete pogledati u galeriji.

Projekat realizuje NARNS u saradnji sa DIMAK Srbija u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj” (PME) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Program je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). 

Uključite se u kampanju korišćenjem heštegova: #ObrazovanjeZaSve i #NARNSobrazovanje.