U Zrenjaninu održana inkluzivna radionica "Šta je meni škola"

U Zrenjaninu održana inkluzivna radionica "Šta je meni škola"

Inkluzivna radionica „Šta je meni škola“ koju su organizovale Senka Čiča i Ivana Branković iz gradskog kluba roditelja i nastavnika „Sinapsa“ iz Zrenjanina, povezala je decu od četiri do devet godina starosti, kako bi se čuo dečiji glas u procesu tranzicije iz vrtića u školu. Ova radionica je poslužila kao način da se od najranijeg doba motivišu deca da su promene moguće, ukoliko se sami za njih zalažu. Deca su se upoznala sa režimom dana i specifičnostima škole, a starija deca su učila kako da budu uzor i podrška mlađoj, a sve to uz uvažavanje različitosti i razvoj tolerancije na različitosti kod dece svih uzrasta i sposobnosti.

Deca su imala priliku da uoče razliku između vrtića i škola kroz demonstraciju i uočavanje razlika među rančevima i školskim i vrtićkim stvarima i priborom. Dva učenika drugog razreda su objašnjavala mlađoj deci kako izgleda ritam dana u školi i sumirala šta je ono što bi u oni u školi promenili - uveli bi igru, igračke, sobu za igru, igrališta u dvorište, likovno i slikanje i učinili da škola nije obavezna kao što je vrtić bio. "U vrtiću je bolje. Tamo svakog dana praviš nešto jednom dnevno. Vaspitačica ti naređuje, ali to nema veze jer moraš da je slušaš", svoje iskustvo prenela je Milana (5), a njena vršnjakinja Luna (4) dodala: "Možemo stalno da budemo u dvorištu. Kad god poželimo. Kad pada kiša samo staviš kapuljaču. Jedino kad je ona bela kiša moraš da uđeš unutra". Igor (8), koji je već krenuo u školu rekao je svojim mlađim drugarima "Meni je vrtić bolji zato što nije obavezan. Ne mora mnogo da se radi i stalno se igraš".

Deca su svoje vizije prenela na crteže, a od crteža i njihovih poruka biće napravljeni plakati za promociju tranzicije koji će biti okačeni na lokalne škole i vrtiće. Deca su bila zadovoljna radionicom i veoma im se dopalo to što su čuli da će njihovi radovi biti na plakatima.

„Čini mi se da je radionica bila veoma uspešna i da može poslužiti kao dobar model u budućem radu na planu tranzicije sa decom svih uzrasta. Osim toga, uočile smo da ne postoji ili bar mi nismo uspele da pronađemo literaturu za polazak dece u školu, tj. slikovnice. Ovo je ozbiljan propust i planiramo da ga u budućnosti rešimo nekom publikacijom za predškolce“, zaključila je Senka Čiča i poručila svim roditeljima „Budite deo promena, uključite se i što je još važnije uključite svoje dete u planiranje budućih aktivnosti za predškolce i osnovce kojima će im polazak u prvi razred biti bezbrižniji i prirodniji“.

Osim četiri roditeljke i jedanaestoro dece iz redovnih vrtića, škola, razvojne pripremno predškolske grupe i škole za decu sa intelektualnim poteškoćama, radionici su prisustvovale i Jelena Milankov i Timea Komnenić iz školskog kluba OŠ "9. maj".

U toku je kampanja javnog zagovaranja na temu tranzicije dece iz predškolskog u osnovnoškolsko obrazovanje. Radionica za decu na temu "Šta je meni škola" je još jedna od aktivnosti u nizu na ovu temu. U okviru kampanje koja se sprovodi na nacionalnom nivou do sada je sprovedeno preko 15 aktivnosti širom Srbije, samo u Zrenjaninu održane su dve radionice pozitivnog roditeljstva, osnovana je lokalna radna grupa i predstavljeni su rezultati istraživanja na temu tranzicije u školskim klubovima roditelja i nastavnika.

Više o kampanji možete videti na obrazovanje.org.