U Kikindi obeležen Nacionalni dan knjige "Čitajmo glasno"

U Kikindi obeležen Nacionalni dan knjige "Čitajmo glasno"

Škola nije samo mesto za učenje, već i mesto za otkrivanje sebe, svojih potencijala, ali i interesovanja, mesto za druženje, ali i neraskidiva prijateljstva za ceo život, mesto za prve ljubavi, ali i prvi timski rad i javni nastup. Zbog toga su vannastavne aktivnosti sjajan način da se vaspitno-obrazovni karakter škole začini razonodom, zabavom, ali i kulturnim i društvenim aktivnostima.

Prošle nedelje smo sa vama podelili vannastavne aktivnosti NARNS Gradskog kluba roditelja i nastavnika u Sečnju, a ove nedelje pogledajte kako je izgledala prva vannastavna aktivnost Udruženja roditelja i nastavnika “Kika” Kikinda pod nazivom “Čitajmo glasno” u okviru obeležavanja Nacionalnog dana knjige, gde su čestvovali su učenici I i III godine Tehničke škole, recitovavši odabrane stihove iz omiljenih pesama.

  • Cilj ove aktivnosti bio je da se kod učenika podstiče čitanje, kao i negovanje maternjeg jezika, razvijanje čitalačkih navika, ljubavi prema pisanoj reči, kulturi i umetnosti uopšte. Atmosfera je bila vrlo prijatna, vesela, umetnički nadahnuta kojoj su doprineli i učenici, ali i roditelji i nastavnici. Učenicima se svidela aktivnost, a naročito malo drugačija atmosfera od one uobičajene na redovnim časovima. Istakli su da im je to bila dobra priprema za takmičenje u recitovanju “Pesniče naroda mog” na kome su kasnije ostvarili zapažene rezultate. 

Aktivnost „Čitajmo glasno“ je toliko dobro prošla kod đaka da je u školi planirano da se realizuje svake godine. Nastavnici su zajedno sa bibliotekarkom Tehničke škole organoizovali vannastavnu aktivnost, a roditelji i đaci škole su prisustvali kao publika.

U sklopu aktivnosti fokusiranih na podizanje kvaliteta obrazovanja u Srbiji u postkovid periodu, Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika je posebnu pažnju obratila na vannastavne aktivnosti. Pored toga što je ovaj oblik rada neophodan segment obrazovnog i vaspitnog uticaja na decu i mlade, to je dobar način za stvaranje kohezije izmedđu prosvetnih radnika, roditelja i učenika.