Tranzicija dece kroz sistem obrazovanja - prezentacije sa prve NARNS konferencije

Tranzicija dece kroz sistem obrazovanja - prezentacije sa prve NARNS konferencije

 Tema Prve međunarodne konferencije u organizaciji NARNS bila je kakva je uloga institucija, roditelja i nastavnika u tranzicionim periodima dece. Svoje iskustvo podelili su učesnici konferencije iz naše zemlje, iz regiona i iz inostranstva.

Zašto je tranzicija u prvi razred proces koji traži vreme i posvećenost, a socijalna inkluzija vrednost obrazovanja koja svima donosi dobrobit, govorila je Gordana Cvetković, iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.   

Dokle je Gruzija stigla, kada je reč o inkluzivnom obrazovanju, pogledajte u prezentaciji Rusudan Bočorišvili. 

Džil Porter sa Univerziteta u Redingu (Velika Britanija) predstavila je rezultate istraživanja o preprekama i podršci učešću u inkluzivnim okruženjima.   

Kako u našoj zemlji izgleda uključivanje dece iz osetljivih grupa u obrazovni sistem govorila je Dragana Malidžan Vinkić.

Koja je razlika između autoritarnog i autoritativnog roditelja, kakvi sve vaspitni stilovi postoje i zašto je rezilijentnost jedna od najvažnijih porodičnih snaga, pogledajte u prezentaciji Milene Mihajlović iz Centra za interaktivnu pedagogiju.  

Primer dobre prakse, kada je reč o tranziciji dece sa smetnjama u razvoju, stiže iz Subotice. Svoje iskustvo podelile su su  Branka Bešlić (Partnerski za obrazovanje Subotica) i Vesna Zlatarović (Centar za interaktivnu pedagogiju).   

O tranziciji romske populacije u Surčinu, kao primeru dobre prakse, govorila je Irena Mučibabić iz OŠ "20.oktobar".  

O tome kako uspešno sarađuju klubovi vrtića i škola u Čačku, pogledajte u prezentaciji Dragana Vujovića (Partnerski za obrazovanje Čačak)