Stručnjakinja za inkluzivno obrazovanje prof. dr Judith Hollenweger posetila Srbiju

Stručnjakinja za inkluzivno obrazovanje prof. dr Judith Hollenweger posetila Srbiju

Prof. dr Judith Hollenweger, sa Pedagoškog instituta Univerziteta u Cirihu, posetila je Beograd i Istraživačku stanicu Petnica, gde je vodila radionicu o inkluzivnom obrazovanju i sastanak profesora univerziteta i akademske zajednice na temu „Savremene prakse u obrazovanju nastavnika za različitost”.

Učesnici radionice, koja je održana 20. aprila u Beogradu, imali su prilike da saznaju šta je novo u pristupima inkluzivnom obrazovanju u zemljama EU i u okruženju, da se upoznaju sa delotvornim sistemima za podršku deci iz osetljivih grupa, da razgovaraju o inkluzivnom okruženju za učenje i kako da inkluzivnu praksu jednog nastavnika/učitelja prenesu na inkluzivnu prasku cele škole. Među učesnicima su bili relevantni predstavnici Ministarstva prosvete i školskih uprava, Mreža za Inkluzivno obrazovanje i nastavnici.

Na konsultativnom sastanku u Istraživačkoj stanici Petnica, koji je trajao od 21. do 23. aprila, profesorka Hollenweger je svoje bogato iskustvo i znanje u radu na obrazovanju i kompetencijama nastavnika za inkluzivno obrazovanje razmenila sa predstavnicima fakulteta i univerziteta u Srbiji koji obrazuju buduće nastavnike.

Ovo je prvi veliki konsultativni skup o modernizaciji studijskih programa za obrazovanje budućih nastavnika u skladu sa savremenom inkluzivnom teorijom i praksom. Predstavnici univerziteta i fakulteta su razmatrali nove pristupe u učenju i nastavi, kompetencije i profil inkluzivnih nastavnika, povezivanje teorije i prakse, istraživanja i razvoja, kao i dalje korake u modernizaciji kurikuluma.

Cilj ove zajedničke inicijative Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Istraživačke stanice Petnica i Unicef-a je otvaranje diskusije o prilagođavanju studijskih programa za obrazovanje budućih nastavnika u skladu sa savremenom inkluzivnom teorijom i praksom. 

Radionica i sastanak su organizovani u okviru saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvojaUNICEF-a i podržani sredstvima Švajcarske organizacije za razvoj i saradnju.