Šta roditelji dece predškolskog uzrasta treba da znaju o procesu tranzicije iz vrtića u prvi razred

Šta roditelji dece predškolskog uzrasta treba da znaju o procesu tranzicije iz vrtića u prvi razred

Tokom oktobra 2020. godine, Gradski klub roditelja i nastavnika NARNS-a „Partnerski za obrazovanje Kraljevo“ održao je dve radionice, jednu posvećenu roditeljima čija deca idu u vrtić i drugu, roditeljima osnovaca. Radionice su približile roditeljima proces tranzicije dece iz vrtića u osnovnu školu, kako taj proces izgleda, zbog čega je važno da u tom procesu zejednički učestvuju roditelji, učitelji i vaspitači, kao i šta lokalni gradski klubovi NARNS-a rade na tom polju.

U prvom delu radionice, roditelji su upoznati sa projektom javnog zagovaranja podrške procesu tranzicije deci iz obdaništa u prvi razred. Takođe su im predstavljeni rezultati istraživačkog izveštaja NARNS-a koju je popunio 121 roditelj dece predškolskog uzrasta i 30 vaspitača o tome koji su najčešći izazovi sa kojima se roditelji suočavaju i kako učešće u aktivnostima Gradskih klubova može da im pomogne. Podrška procesu tranzicije dece iz vrtića u prvi razred je proces koji traje, a na radionici su razjašnjene brojne nedoumice na relaciji vaspitač-roditelj-dete-učitelj. Nakon toga, u drugom delu radionice, predstavljeni su im mogući stilovi roditeljstva. Roditelji su zajedno sa drugim roditeljima i članicama gradskog kluba diskutovali o rezultatima ankete i pronalazili sebe kom stilu roditelja pripadaju, na taj način postignut je proces osvešćivanja uloga svih učesnika i učesnica vaspitno-obrazovnog procesa, ali i motivisanje roditelja da se uključe u aktivnosti kluba.

Radionicama je prisustvovalo petnaest roditelja dece predškolskog uzrasta iz vrtića „Ratarska kapija“ i petnaest roditelja iz vrtića „Neven“, koordinatorka Gradskog kluba roditelja i nastavnika u vrtiću „Pčelica“, master vaspitačica, Ljiljana Živković zajedno sa članicom istog kluba, Draganom Đoković, koja je ujedno i koordinatorka radne grupe u OŠ „Čibukovački partizani“, te profesorka razredne nastave, Borjanka Debeljak.

“Hoće li biti još radionica”, “nismo znali da se bilo ko bavi ovom temom”, samo su neki od komentara roditelja nakon završenih radionica i signal da treba nastaviti sa sličnim aktivnostima. Roditelji su dobili priliku da čuju mišljenje vaspitača i učitelja ko šta treba da radi i šta se očekuje od njih u procesu obrazovanja. Takođe, roditeljima je naznačeno da se ovim radionicama aktivnosti ne završavaju, već da će imati podršku tokom cele godine, kao i njihova deca, jer je urađen zajednički plan aktivnosti PU i OŠ, a to je glavna karika koja je nedostajala u ovom procesu.