RTV o klubu roditelja i prosvetnih radnika u Subotici: Roditelji i nastavnici protiv nasilja

RTV o klubu roditelja i prosvetnih radnika u Subotici: Roditelji i nastavnici protiv nasilja

Izvor: rtv.rs, 21.3.2016.

SUBOTICA, PANČEVO - U Subotici je formiran klub roditelja i prosvetnih radnika čiji je cilj smanjenje vršnjačkog nasilja u osnovnim školama. Kampanjom su obuhvaćeni peti razredi osnovnih škola.

Prva od aktivnosti kluba je Obuka odeljenskih starešina za pet osnovnih škola i roditelja učenika petih razreda za realizaciju radionica za sprečavanje nasilnog ponašanja.

Osnovna škola „Sečenji Ištvan” iz Subotice predstavlja, po broju učenika, najbrojniju školu na teritoriji Severno-bačkog okruga. Kako vršnjačko nasilje među zidovima ove škole ne bi bilo srazmerno njenoj veličini, škola je posvećena prevenciji, zbog čega jedna od pet učesnica projekta.

„Mi moramo kroz ovaj projekat da i nastavnike i učenike i roditelje obučimo da ne traže krivicu, nego da znaju šta je to odgovornost za svoje postupke. I to je zapravo prevencija nasilja – da radimo na tome da svi budu odgovorni za ono što čine, odnosno da znaju šta ne smeju da čine i zbog toga smo veoma srećni što smo u par škola koje su ušle u ovaj projekat” – ističe direktorka OŠ „Sečenji Ištvan” Vesna Vajs.

Osnovna ideja ove inicijative je promena paradigme - od posmatranja škole i porodice kao paralelnih sistema do toga da se ti sistemi međusobno prožimaju i podržavaju. I zajednički rade na rešavanju konkretnih problema, poput vršnjačkog nasilja.

„Škola i porodica moraju da sarađuju jer smo mi na istom zadatku, a to je da izvedemo decu na pravi put i upravo zato smo se i odlučili i podržali u stvari, volonterski prihvatili da radimo ovu inicijativu jer smatramo da samo zajedničkim radom i saradnjom, i osluškujući roditelje i njihove probleme, a sa druge strane oni naše probleme - možemo zajednički da dođemo do rešenja i radimo na smanjenju nasilja” – smatra pedagog Margareta Uršal, članica Kluba roditelja i nastavnika.

Klub roditelja i prosvetnih radnika formiran je u okviru projekta Partnerski za obrazovanje, koji zajednički sprovode Fondacija za otvoreno društvo i UNICEF, a u saradnji sa udruženjem građana Srbija u pokretu.