Razvod roditelja iz ugla deteta

Razvod roditelja iz ugla deteta

Članice NARNS gradskog kluba roditelja i nastavnika Sutjeska organizovale su niz radionica o pozitivnom roditeljstvu za roditelje đaka OŠ “Ivo Lola Ribar”, Sutjeska i zaposlene roditelje ove škole kako bi ih upoznali sa konceptom pozitivnog roditeljstva koje osigurava poštovanje detetove ličnosti uz njegovo usmeravanje u životu, kako bi ono moglo da razvije svoj puni potencijal, a sve u okviru projekta "Mora da može drugačije. Recite "ne" telesnom kažnjavanju dece" Centra za prava deteta.

Radionici je prisustvovalo ukupno 15 roditelja, a ono što im se najviše dopalo, po rečima Marice Meljanac, lokalne koordinatorke NARNS-a u Sutjeskoj, je što su dobili drugačiji pogled na dete i vaspitanje u različitim situacijama, kao što je npr. tema o kojoj se nedovoljno govori, razvod roditelja.

“Shvatili smo kroz razgovor, da kada dođe do većih problema u braku, više obraćamo pažnju na to kako se mi osećamo i tek kroz radionice smo shvatili šta mi sve od deteta u tom trenutku očekujemo i želimo da uradi… Da odabere roditelja sa kojim želi dalje da živi, da posmatra datog roditelja iz našeg ugla ukazujući na sve moguće mane i nedostatke drugog roditelja. Shvatili smo da odrasli imaju dosta više iskustva i moći rasuđivanja, što se očekuje i od deteta u veoma teškim situacijama za koje nije spremno i ne razume šta se od njega sve traži” zaključuje jedan od roditelja sa radionice.

Marica kaže da su kroz ovakav rad sa roditeljima zaključili da roditelji u današnje vreme jure za  egzistencijom, da su umorni od trenutne situacije izazvane pandemijom, da su zatrpani različitim porukama i informacijama sa interneta, da su nesnađeni i da su u svemu tome deca još ranjivija.

“Previše vremena provodimo na društvenim mrežama i gubimo komunikaciju, kako sa partnerom tako i sa decom, koja sve više primećuju, a i razvoda je sve više” kaže jedna od učesnica. “Deca su ta kojoj je nije lako da gledaju takav odnos, a ni da biraju kod koga će živeti… Posećuju pedagoge, psihologe, idu u CZSR, a sve to dovodi do nesigurnosti naročito u malim sredinama gde se sve zna. Deca postaju etiketirana, ali ponekad se desi i sporazumni, prijateljski razvod gde deca najmanje ispaštaju, što je veoma retko”, kaže ona.

“Zaključili smo da, iako smo u borbi za bolji život, potrebno je da iskazujemo malo više vrednovanja za ono što imamo - da ostanemo zdravi, da uvažavamo i poštujemo jedni druge u cilju dobrobiti svih, a naročito dece, kako bi rasla i razvijala se u zdravoj sredini” završava priču Marica, koja je na kraju radionice roditeljima ponovila da svako dete ima pravo na brigu, sigurnost i vaspitanje koji uvažavaju njegovu individualnost i ostavila svoje kontakte, kao i kontakte službi kojima mogu da se obrate u slučaju da im je potrebna dodatna podrška, jer roditelji imaju pravo na podršku države u ispunjavanju svoje roditeljske uloge.