Priručnik za roditelje: Šta je danas bilo u školi?

Priručnik za roditelje: Šta je danas bilo u školi?

Izdavač: UNICEF, 2008
Priredile: Dragana Koruga, Biljana Lajović, Mirjana Trkulja 

Priručnik za roditelje Šta je danas bilo u školi? nastao je u okviru programa Škola bez nasilja (UNICEF) i namenjen je roditeljima i svim ostalim odraslim osobama koje žele da spreče pojavu vršnjačkog nasilja, kao i da nauče kako da adekvatno reaguju u situacijama vršnjačkog nasilja.

U ovom priručniku odrasli se upoznaju sa različitim načinima ispoljavanja vršnjačkog nasilja i posledicama koje nasilje ima ne samo za decu koja trpe nasilje, već i za same nasilnike, kao i za decu koja nasilje posmatraju (ćutljiva većina).

Priručnik nudi niz praktičnjih saveta kako možemo da pomognemo detetu koje trpi nasilje, šta da radimo u situaciji u kojoj je naše detet nasilno, na koji način da podstaknemo ćutljivu većinu da reaguje i spreči dalje nasilje, kao i koje preventivne mere možemo da sprovodimo da bismo smanjili mogućnost pojave vršnjačkog nasilja. Priručnik upućuje odrasle (roditelje i druge odrasle u obrazovno-vaspitnom procesu) u načine saradnje i izgradnju mreže unutrašnje i spoljašnje podrške koja će biti u najboljem interesu dece.

Preuzmite priručnik Šta je danas bilo u školi (pdf, 3,3 MB)