Emisija Kažiprst: Porodica i škola izbegavaju da komuniciraju

Emisija Kažiprst: Porodica i škola izbegavaju da komuniciraju

Kako je Tanja Azanjac članica Inicijativnog odbora za osnivanje Asocijacije roditelja i nastavnika Srbije rekla u Kažiprstu - problem je nedostatak komunikacije.

"Ostajanje u istim ulogama čini da izbegavamo situacije u kojima bi trebalo da komuniciramo. Prebacivanje krivice govori o nespremnonsti da rešavamo probleme", kaže ona.

Gošća Kažiprsta kaže da se obrazovanje ne može unaprediti ukoliko se ne unapredi klima u kojoj se obrazovanje dešava.

"Zato smo mi seli da ozbiljno promislimo. Rešili smo da krenemo sa lokala, ne sa vrha, nego odozdo. Nikada ranije nije ni bio definisan taj prvi prvi korak. Pozavli smo nastavnike i roditelje i ubrzo nam se javilo 600 ljudi spremnih da sednu i razgovaraju", kaže Azanjac.

Kako je rekla, škole u kojima postoje klubovi roditelja i nastavnika se ne razlikuju po problemima od ostalih, ali se razlikuju po spremnosti da se razgovara.

"Prepoznali smo da postoje i aktivnosti i dobre priče. U 11 gradova u školama se sastaju roditelji i nastavnici, razgovara se šta su problemi, ali i šta su rešenja. Ako je to vršnjačko nasilje, onda imamo novu poziciju roditelja, koji sada bolje razume šta se to dešava, a imamo i decu koja vide da taj problem zajedno sa njima rešavaju i roditelji i nastavnici", kaže gošća Kažiprsta.

Kako kaže, često se kao tema pojavljuje i nedostatak vannastavnih aktivnosti dostupnih deci.

"I u finansijskom smislu, ali u sadržinskom. Neke stvari su manje dostupne u manjim gradovima. Ipak, postoje roditelji koji su profesionalci i koji mogu to da ponude u svojim sredinama", kaže gošća Kažiprsta.

Izvor: b92 "Porodica i škola izbegavaju da komuniciraju", februar 2017.