Osnovana Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika

Osnovana Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) osnovana je u Beogradu, kao udruženje koje bi trebalo da, kroz saradnju roditelja i nastavnika u obrazovnom procesu, poveća kvalitet obrazovanja u Srbiji.

Osnivanju Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, UNICEF i Ministarstva prosvete, prethodilo je godinu dana rada klubova „Partnerski za obrazovanje“ u 11 gradova Srbije, rečeno je na osnivačkoj skupštini u Hotelu M. 

„To je prvo takvo veliko udruženje koje će raditi u Srbiji, kao novi način saradnje roditelja i nastavnika na merama koje bi trebalo uvesti, ali i za bolje razumevanje roditelja i nastavnika u obrazovnom procesu“, rekla je šef programa obrazovanja u UNICEF Tanja Ranković. 

Prema njenim rečima, inicijativa je izrasla iz lokalnih sredina, a kao asocijacija na nacionalnom nivou trebalo bi da bude partner institucijama u obrazovnim politikama. 

Programska koordinatorka Fondacije za otvoreno društvo Tatjana Stojić izjavila je novinarima da je cilj uspostavljanje saradnje i učešća roditelja, koji bi svojim znanjima o detetu i zahtevima doprineli kvalitetu obrazovanja, koje će biti savremenije i u skladu sa zahtevima modernog društva. 

Predstavnica kluba roditelja i nastavnika iz Zrenjanina Ivana Branković rekla je da su do sada obuhvaćene 54 škole Srbije u kojima su osnovani školski klubovi koji sprovode svoje godišnje planove u aktivnostima na temu nenasilja i rešavanja sukoba, uređenja škola, pomoći u učenju, obuke roditelja za učenje sa decom, sportskih aktivnosti…

Cilj je da se mobiliše još više škola da to postane praksa. 

Zbog toga smo osnovali nacionalnu asocijaciju da bismo mogli program da širimo, budemo vidljiviji i da komuniciramo sa Ministarstvom prosvete i drugim nadležnima, objasnila je ona. 

Predstavnica kluba iz Novog Pazara Zilha Krlić rekla je da je u tom gradu uključeno sedam osnovnih škola.

Svakog dana imamo nove članove, i roditelje i nastavnike, ali je veće interesovanje roditelja, koji napokon imaju priliku da se uključe u rad škole, da budu inicijatori i daju predloge, rekla je ona.

Izvor: N1, mart 2017. godine