Održane nove radionice za roditelje u Kraljevu - Od igre do knjige

Održane nove radionice za roditelje u Kraljevu - Od igre do knjige

Radionicama na temu „Rana pismenost“ je prisustvovalo oko 60 roditelja dece predškolskog uzrasta iz vrtića „Neven“ i „Ratarska kapija“ u Kraljevu. Cilj radionica je podizanje svesti o važnosti teme rana pismenost, rasvetljavanje pravog značenja ovog pojma, što kasnije olakšava period tranzicije dece iz predškolske ustanove (PU) u OŠ. Radionice su održale učiteljice iz OŠ „Čibukovački partizani“, Ivana Milanović i Tamara Miloradović, master vaspitačica iz vrtića „Pčelica“, Ljiljana Živković i pedagogica iz OŠ „Braća Vilotijević“. Prva radionioca je održana u OŠ „Čibukovački partizani“ 23.12.2021, a druga radionica u OŠ „Braća Vilotijević, 28.12.2021. godine.

Radionice su izgledale tako što su prosvetne radnice roditeljima na početku objasnili pojam „rana pismenost“, ističući veoma važnu ulogu roditelja u tom procesu, a kasnije vaspitača i učitelja. Voditeljke radionica su na praktičnim primerima pokazali roditeljima kako da čitaju sa decom, kako da slušaju dečije izmišljene priče, da im postavljaju pitanja, da daju odgovore. Velika pažnja je bila  posvećena i razvoju fine motorike kod dece, kao što je vezivanje pertli, zakopčavanje dugmića i rajsferšlusa, seckanje makazama, lepljenje.

„Roditelji su upoznati da je naš grad, jedan od tri grada u Srbiji, koji je uključen, preko NARNS-a, u projekat „ Od igre do knjige“ u okviru programa „ Dijalog promena“, a koji podržava delegacija EU u Srbiji i da je cilj projekta uvođenje Protokola o tranziciji, koji bi bio pilotiran u Kraljevu, Zrenjaninu i Čačku, a kasnije u svim PU i OŠ u Republici Srbiji“, ističe Dragana Đoković Nikolić, predsednica NARNS-a i lokalna koordinatorka kluba u Kraljevu i nastavlja „Obavestili smo ih da imamo podršku Lokalne samouprave, koja nam je neophodna za realizaciju aktivnosti u okviru projekta“.

Radionice su vođene u prijatnoj atmosferi, gde su roditelji mogli da se uključe u razgovor ili da pitaju, kad god su osetrili potrebu za tim.

„U razgovoru sa roditeljima, posle završetka radionica, pedagogica Ana Milanović, voditeljke radionica i ja smo zaključile da su roditeljima mnogo značile ovakve radionice, da su informacije koje su dobili veoma primenljive u svakodnevnim aktivnostima sa decom i da su bili veoma zadovoljni što se neko bavi ovom temom“ zaključuje učiteljica Dragana Đoković Nikolić.

U diskusiju se možete uključiti preko društvenih mreža korišćenjem heštegova #OdIgreDoKnjige, #DijalogPromena i #NARNSobrazovanje. Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i realizuje se u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,Republičkim sekratarijatom za javne politikeCentrom za javne politike EU Univerziteta u BeograduOlof Palme Centrom kao i sa Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske.

EUzaTebe_logoProjekat „Od igre do knjige - doprinos uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu“  se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran NARNS.