Ocene zaključene – roditelji (ne)zadovoljni

Ocene zaključene – roditelji (ne)zadovoljni

Bliži se kraj polugodišta. Kraj ove teške godine. Sad je već većim delom iza nas. Pobedili smo je. Bila je duga, naporna, nepredvidiva. Potreban nam je odmor. Svima nama – roditeljima, nastavnicima, vaspitačima, učiteljima, ali odmor je potreban i našoj deci.

Kao i obično, pred svaki završetak, sumiraju se utisci, rezultati, pobede i porazi. Kuju se novi planovi i planiraju značajne promene. Kad spomenuh rezultate, ocene su, svakako, jedan od pokazatelja rezultata prethodnog rada. Međutim, razmislimo malo, i mi, iz ugla nastavnika, ali i vi, roditelji. Jesu li ocene jedini pokazatelj uspeha vaše dece, a naših đaka? Koliko ih je bilo teško dostići u svim teškim situacijama koje su sve nas pratile cele ove godine?

Roditelji, verujem da u ovom trenutku, dok čitate ovaj tekst, među vama ima mnogo nezadovoljnih i onih koji smatraju da je baš njegovo dete moglo malo više da se potrudi pa da bude odlično, skroz odlično, da bude tačno 5,00, pa da ponosno pokažete knjižicu svima. Zastanite začas u svim tim pomešanim mislima i osećanjima. Pozivam vas na kratak predah... Razmislite malo.

Prethodnih meseci nastava nije tekla baš uobičajenim tokom. Đaci su bili zbunjeni, nesnađeni, pomalo uplašeni. Neki od njih su, ipak, briljirali. Nekima je potrebna pomoć da bi dostigli više. Budite im vi ta pomoć. Neka znaju da u vama imaju podršku. Ne, ne brinite, ne mislim da treba da radite njihove domaće zadatke, učite lekcije. To je zadatak đaka. Ne treba da preuzimate ulogu nastavnika. Na vama je da ih podstaknete, ohrabrite i motivišete da nastave da rade, trude se i teže uspehu i u situacijama koje nisu najpovoljnije za učenje. To znači da porazgovarate sa svojom decom i oslušnete njihove potrebe i želje. Neka vam kažu šta im je bilo najteže u procesu onlajn nastave, da li su preumorni, jesu li im određene platforme bile teške za učenje, da li su uspešno komunicirali sa svakim nastavnikom. Tek kad čujete njihovo mišljenje, moći ćete zajedno da pronađete rešenje.

Nepisano pravilo jeste da su roditelji mlađe dece upućeniji u njihove školske obaveze. Ali, u ovoj situaciji, podrška je potrebna svima. Ako ste roditelj srednjoškolca i smatrate da je vaše dete dovoljno samostalno, možda je, ipak, potrebno da razmislite i zapitate se da li je vaše dete i dovoljno spremno za sve promene u nastavi koje su ga zatekle i terale da se prilagodi. Svima nam je teško da se prilagođavamo promenama, zar ne? Zbog toga budite uključeniji u školski život vašeg srednjoškolca. Porazgovarajte sa njim o tome da li je zadovoljan uspehom na polugodištu i šta bi trebalo poboljšati. Budite aktivni u komunikaciji sa razrednim starešinom. Zakažite i razgovor sa predmetnim profesorima. Trudite se da poštujete svačije obaveze i slobodno vreme, i vaše, i detetovo, i profesorovo. Napravite plan aktivnosti zajedno sa detetom. Ne brinite, nećete zbog toga postati, rečeno rečnikom naših tinejdžera, ’roditelji smarači’, već roditelji koji su spremni da podrže svoje dete i pomognu mu da savlada prepreke, kako školske, tako i životne. Trudite se da redovno pratite napredak svog deteta i podstičete ga. Time mu dajete do znanja da je obrazovanje važno, da ste mu i vi podrška, da škola i porodica sarađuju i da su partneri i da samo na taj način ne mogu izostati najbolji rezultati na kraju.

Roditelji koji nisu dovoljno uključeni u školovanje svoje dece šalju im pogrešnu sliku. Ta deca, često, imaju mišljenje da škola nije previše važna i stvaraju animozitet prema školskim obavezama, nemarni su, nezainteresovani, učenje im teško pada, nemaju motivaciju, a samim tim, ne mogu ni da izbegnu loše ocene. Roditelji u takvoj situaciji prebacuju krivicu na dete i na nastavnike. Da bi se izbegle neprijatnosti, nesporazumi, neprihvatanje odgovornosti, potrudimo se da porodica i škola budu partneri. Povezanost roditelja i nastavnika, uspešna međusobna saradnja i kontinuirana komunikacija su jako efikasne i daju vidljive rezultate. Ti rezultati su uspeh deteta i kvalitetno obrazovanje. Iako ocene nisu jedino merilo uspeha i znanja, hajde da knjižice naše dece blistaju od petica na kraju školske godine!

Raaaaspust......, priprema, startujemo drugo polugodište!

Autorka teksta

Jelena Sredić, master profesorka srpskog jezika i književnosti