Moja priča: Obrazovanje romske dece

Moja priča: Obrazovanje romske dece

Zovem se Dragana Đoković. Radim u OŠ „Čibukovački partizani“ u Kraljevu već 24 godine kao učiteljica, a od nedavno i kao pedagoška savetnica. Koordinatorka sam NARNS gradskog kluba roditelja i nastavnika u našoj školi od 2018. godine. Kada sam se prijavila za projekat „Podrška integracije dece u obrazovni sistem Srbije“ u meni je postojala zebnja da li ću se snaći, da li ću moći da iznesem sve kako treba. Radim u prilično etnički homogenoj školi. Od kada radim, za ove 24 godine, učila sam samo dvoje romske dece, dve sestre. U Kraljevu živim od 1995. godine i nikad nisam bila u romskom naselju. Ovo je moja priča.

Prvi put u romskom naselju

Prvi put u romsko naselje, otišla sam sa Zoranom Petrovićem, kolegom i saradnikom na ovom projektu i direktorom udruženja "Ruke prijateljstva" iz Kraljeva, u decembru 2020. godine, i to u naselja, Romsko 1 i Romsko 2. Naselje je blizu spomen parka. Usput smo sreli suvonjavu ženu. Nije readministrantkinja, ali će biti korisnica projekta, a njena deca će dolazi na časove srpskog jezika i dopunske nastave. Prva kuća je njihova. Da li je to kuća? Ne! Gledam, ne verujem svojim očima. Šestočlana porodica živi u kartonu, nekakvom limu, daskama. Ulazimo u Romsko 1. Prizor je nesvakidašnji. Da li je moguće da ljudi žive ovde? Nije isto kad gledate film, dokumentarac, reportaže i kada vidite uživo. Različita osećanja samo mi naviru, moram ostati pribrana.

Zbog epidemiološke situacije, razgovore sa roditeljima i potencijalnim korisnicima projekta obavljamo u dvorištima. Oseća se memla, osećaju se poljski klozeti. Napolju je veoma hladno, decembarski vetar reže kosti. Dok razgovaramo sa čovekom svetle puti, iz jedne prostorije u kojoj žive, izlazi poluobučeno dete. Pogledalo me je krupnim plavozelenim očima. Prepoznala sam ga sa ulice, često prosi sa majkom. N.S. je drugi razred. Ne zna da čita, ni da piše. Sada redovno dolazi na časove. Trudi se da nauči slova, mada mu matematika bolje ide.

U Romskom 2 nisu imali struju dva, tri dana. Prema nama trči žena. Mislila je da sam iz elektrodistribucije. Žali se Zoranu da ne može da inhalira unuče. Za trenutak se oko nas skupilo desetak ljudi. Pričaju naglas, žale se, propalo im je meso u zamrzivačima...

Povratak u drugu realnost

Tog dana, kad sam došla kući, dugo sam premotavala slike u glavi. U meni je rasla želja da se od srca uključim da radim sa tom decom, da ih opismenim, da razgovaram sa njima, da čujem kako razmišljaju, kakve su im potrebe, želje, snovi, da im poklonim pažnju...

Na prve dve-tri radionice, časa, bili su uzdržani prema meni. Uglavnom su se obraćali Zoranu. Većina njih ne zna da čita i piše, bez obzira na uzrast. Pisana slova ćirilice su im teška za pisanje. Iščitavaju štampana slova ćirilice, ali takvi su retki. Nailazili smo na teškoće sa prostorom. U školi u kojoj radim, imam prostor i sve uslove, ali njima je moja škola daleko. Direktorka OŠ „Dimitrije Tucović“ , Dragana Đurović, izašla nam je u susret i dobili smo učionicu na korišćenje dva puta mesečno. 

Za mene je učešće u ovom projektu važno životno iskustvo, prilika da sagledam život iz jednog drugog ugla, da učinim nešto humano, da omogućim deci pravo na obrazovanje, ali i da primim jednu novu, iskrenu, energiju.

Autorka:

Dragana Đoković, učiteljica 

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije NARNS zajedno sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK sprovodi program „Podrška integracije dece u obrazovni sistem Srbije“ namenjen deci i roditeljima koji se suočavaju sa izazovima tokom školovanja, a pre svega deci i roditeljima koji su povratnici iz Nemačke i drugih zemalja, pripadnicima romske nacionalne manjine, deci iz materijalno osetljivih porodica, odnosno svoj deci koja su u riziku od ranog napuštanje školovanja i njihovim porodicama. Projekat se realizuje u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj”(PME) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Program je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Uključite se u kampanju korišćenjem heštegova: #ObrazovanjeZaSve i #NARNSobrazovanje.