Liderstvo nastavnika: put ka transformisanju obrazovanja

Liderstvo nastavnika: put ka transformisanju obrazovanja

Izdavač: Centar za obrazovne politike, 2014.
Uredio: Dejvid Frost (David Frost)

Ova knjiga se oslanja na radove koji su između 2006. i 2012. godine objavljeni u časopisu Teacher Leadership – Liderstvo nastavnika koji izdaje Leadership for Learning (LfL). Časopis je pokrenut u okviru HartsKem mreže sa svrhom javnog prikazivanja herojskog truda nastavnika da unaprede kvalitet nastave i učenja.

Od 2008, kad je projektom International Teacher Leadership obuhvaćen veći broj zemalja, uredništvo časopisa je dobilo mnogo više priča o liderstvu nastavnika iz raznih delova sveta, te je odlučeno da se sa časopisa pređe na kombinaciju članaka i priča objavljenih na internet sajtovima i pokretanje edicije knjiga. Ova knjiga je prva iz te edicije.

Jedna od ključnih vrednosnih pozicija, kako u ovoj knjizi, tako i u prethodnim Teacher Leadership časopisima, fokusirana je na promociju glasa nastavnika, to jest, artikulisanje i intenziviranje mišljenja nastavnika o obrazovnim idejama, u funkciji šireg cilja − pospešivanje delovanja nastavnika.

Ovo je knjiga koja zaslužuje široku publiku. Ona neguje i promoviše optimizam u pogledu rada nastavnika i onoga što oni mogu da postignu u svojim zajednicama. Ovo je važno jer srž knjige čine glasovi nastavnika utkani u zanimljive i pitko napisane priče. Međutim, pogrešno bi bilo pretpostaviti da je ovo samo zbirka priča. Knjiga sadrži i teorijske postavke o liderstvu i unapređivanju škole, a one su i izazovne i provokativne. Ova knjiga nudi demokratskiji i uzbudljiviji način angažovanja članova školske zajednice za ispunjavanje zajedničke moralne obaveze – obezbeđivanje najboljih mogućih životnih šansi za učenike. Britanske škole i škole širom sveta, danas i ubuduće, treba da grade viziju profesionalizma nastavnika koja će nam svima pomoći da se izborimo sa izazovima koji nas očekuju. Pred vama je knjiga koja čini upravo to.

Preuzmite knjigu Liderstvo nastavnika: put ka transformisanju obrazovanja (pdf, 1,5 MB)
Preumite prikaz knjige (pdf, 0,6 MB)