Ivana Branković sumirala rezultate kluba roditelja i nastavnika

Ivana Branković sumirala rezultate kluba roditelja i nastavnika

Organizovane brojne aktivnosti u školama

Roditelji i nastavnici ne treba da budu na suprotstavljenim stranama, a kada se udruže, đaci mnogo toga mogu da dobiju – kvalitetne aktivnosti, korisna predavanja i pomoć učenju, smatra Ivana Branković, jedna od osnivačica Kluba nastavnika i roditelja „Sinapsa” iz Zrenjanina i predsednica Upravnog odbora Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika. Formiranje ovakvih školskih klubova inicirano je kroz Projekat partnerski za obrazovanje koji je podržan od Unicefa i Fonda za otvoreno društvo, a vremenom je uz podršku Ministarstva prosvete iz projekta prerastao u zvaničan školski program i rad klubova je obuhvaćen i novim predlogom zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako objašnjava naša sagovornica.

Zrenjaninski klub nastavnika i roditelja osnovan je još u martu prošle godine. Koliko ljudi i koje škole iz našeg grada su bile uključene u ovu priču od početka i da li se broj za ovo vreme povećao?

– Prvobitno je osnovan školski klub nastavnika i roditelja u OŠ „Petar Petrović Njegoš”. Klub je brojao deset nastavnika i roditelja, a vremenom se broj zainteresovanih nastavnika i roditelja povećavao. U septembru se formirao gradski klub čijem se radu pridružuju i školski klubovi u HTPŠ „Uroš Predić” i OŠ „Josif Marinković”, pa zatim i školski klubovi u OŠ „Sonja Marinković” i OŠ „Jovan Cvijić”.

Koje su bile dosadašnje aktivnosti Zrenjaninskog kluba za roditelje i nastavnike?

– Školski klubovi roditelja i nastavnika prave svoj godišnji plan rada. Najveći broj akcija je realizovan u školi „Petar Petrović Njegoš” i u HTPŠ „Uroš Predić”, a u školama „Sonja Marinković” i „Josif Marinković” do sada su organizovana po dva događaja. U „Njegošu” je tokom godine realizovano preko 15 aktivnosti, između ostalog uređenje malog objekta i dvorišta škole, dva sportska dana i sajam srednjih škola. Klub je aktivan u organizaciji predavanja za roditelje, učenike i nastavnike. U okviru kluba rade i novinarska sekcija za učenike viših razreda i naučni klub za učenike nižih razreda. U HTPŠ „Uroš Predić” klub je intenzivno radio sa učenicima i podržao ih u realizaciji omladinskog projekta, gde su se organizovale radionice dekupaža, izrade nakita, uređenja kabineta za likovno i realizaciji izložbe učeničkih radova u Kulturnom centru Zrenjanin.

U čemu je, po Vašem mišljenju, najveći značaj ovog projekta?

– Značaj je u tome što razvija kulturu saradnje roditelja i nastavnika. Osnažuje i roditelje i nastavnike da rade timski, da budu na istim, a ne suprotstavljenim stranama, a sve u najboljem interesu deteta. Naše društvo još uvek ne neguje kulturu saradnje i dijaloga, a ne daje ni podršku volonterskom radu. Benefiti od rada klubova i formiranja Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika su veliki, sada će roditelji i nastavnici imati zvaničnu podršku da se zajedničkim snagama bore za kvalitetnije obrazovanje dece.

Da li ćete organizovati neke aktivnosti i tokom leta i koji su vam planovi za dalji rad?

– Udruženje je dobilo prostorije od Grada Zrenjanina u Makedonskoj ulici, a svakako planira i da nastavi rad u postojećim školskim klubovima, da radi na osnaživanju novih klubova i da animira druge škole da se priključe gradskom klubu. Tokom leta planiramo da svoja vrata otvorimo za zainteresovane učenike kako bismo zajedno radili na formiranju programa za rad Kluba. Ideja je da za učenike obezbedimo programe za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Zrenjaninski Klub planira da bude aktivan i u radu Nacionalne asocijacije i da u partnerstvu sa njima realizuje projekte na lokalu.

Izvor: List Zrenjanin, jun 2017. godine