Fokus na zadatak - kako do pažnje

Fokus na zadatak - kako do pažnje

U eri digitalne komunikacije preplavljeni smo porukama koje do nas dolaze sa svih strana i putem različitih kanala komunikacije. Postoji resurs kojim svako od nas raspolaže, koji iz dana u dan vredi sve više, a kojeg svi imamo ograničeno, pa ipak njime ne raspolažemo najracionalnije. U pitanju je naša pažnja.

Bogatstvo, obilje informacija kreira siromaštvo pažnje

Pažnja je veoma deficitaran resurs za kojim žude kreatori igrica, društvenih mreža, medijskih sadržaja, marketinških poruka i proizvoda. Svi oni kreiraju sadržaj sa namerom da nam uzmu što više pažnje, da je vežu za svoje proizvode i ne dozvole joj da se raspline ili ode na neki drugi ekran, portal, aplikaciju, platformu... Pažnja svakog od nas je limitirana – imamo svega 24 sata pažnje dnevno, ali ako oduzmemo vreme koje prespavamo (bez njega nam pažnja u budnom stanju ne bi ničemu služila), jasno je da se obim ovog vremena smanjuje. Uspeh jedne društvene mreže, kampanje, filma ili muzičkog spota zavisi od toga koliko ćemo mu pažnje pokloniti.

Deca svoju pažnju investiraju u sve što im se dopada, što im daje neki užitak, satisfakciju i benefit. Gledaju, igraju, čitaju i slušaju samo ono što im se mnogo dopada. Ne čudi što se način na koji investiraju, troše i usmeravaju svoju pažnju istražuje i izučava. Herbert Sajmon, psiholog i ekonomista, kaže da "bogatstvo, obilje informacija kreira siromaštvo pažnje". Ovom rečenicom on je precizno oslikao savremeno društvo i naše mesto u njemu.

Posebno nam je pandemija i prelazak naše dece na onlajn sistem predavanja doneo uvid u to koliko je danas teško ostati fokusiran. Kako da u izobilju muzike, filmova, izvora vesti, video spotova i igrica, serija izaberemo samo jednu stvar kojoj će u određenom trenutku biti data prednost - i naša pažnja. I kako da baš ta jedna stvar bude predavanje nastavnika, neka školska aktivnost koja po svojoj važnosti treba da bude na vrhu dečijeg prioriteta?

Maloj deci pažnju privlače promene u okolini, a što su deca starija, to je veća i samoregulacija pažnje. Ipak, pažnju starije dece je teže zadržati na školskim aktivnostima i sadržajima. S jedne strane, znaju da moraju, da okruženje to od njih očekuje, da im je to najvažnija obavezica, a s druge strane, realnost je neumoljiva – toliko predivnih informacija, izazova, radosti, poziva, fotografija i video materijala dolazi sa svih strana. I ne zna se šta je od čega zanimljivije. 

Kako se fokusirati, kako ostati „u šinama“, kako ispuniti očekivanja nastavnika, roditelja?

Notifikacije i obaveštenja koja nam se pojavljuju na ekranima - od informacije da je neko „fejvovao“ našu sliku ili status na društvenoj mreži, preko poruka koje neprestano dolaze na aplikacije za komunikaciju, pa do poziva da nastavimo sa igranjem igrica ili kupimo nešto po izvanrednom popustu. Svaki "prozor" sa notifikacijom je poziv da na njega kliknemo i uđemo u prostor koji će, neko vreme, okupirati našu pažnju. 

Da bi se sprečilo „deljenje pažnje“ na više sadržaja u istom trenutku, roditelji sve češće posežu za traženjem pomoći od tehnoloških dostignuća – aplikacije, platforme, digitalni servisi koji imaju za cilj da smanje dolazak suvišnih informacija do deteta u vremenu u kom fokus treba da bude na slušanju predavanja, odgovaranju na časovima, praćenju aktivnosti na času ili rađenju zadataka.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Screen Time Parental Control je aplikacija koja pomaže roditeljima na vreme naviknu decu koliko će vremena moći da provedu na internetu. Roditelji u svega nekoliko koraka mogu odrediti vreme korišćenja neke aplikacije, na primer za jednu mogu podesiti vreme na 30 minuta, a za drugu aplikaciju 60 minuta. Uz pomoć ove aplikacije roditelji mogu učiniti nedostupnim pojedine aplikacije tokom vremena za spavanje, učenje, porodični ručak ili trening. Kada jednom podesimo vreme korišćenja aplikacija, ne moramo to da radimo svaki dan iznova jer aplikacija svakodnevno prepoznaje, na primer kada je vreme za onlajn nastavu i automatski će blokirati društvene mreže, igrice, a ostaviti aplikacije koje ne ometaju pažnju.

OurPact je aplikaciju za roditeljsku kontrolu ekrana dece, blokator nepoželjnih aplikacija i GPS lokator. Ima mogućnost upravljanja vremenom koje dete provodi na internetu i lociranja članova porodice. Pomoću ove aplikacije može se otkriti koje su sve aplikacije instalirane na uređaju našeg deteta.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Postoji nekoliko vrlo korisnih aplikacija koje se baziraju na takozvanoj pomodoro tehnici. Pomodoro tehnika je metoda upravljanja vremenom koju je razvio Francesco Cirillo krajem 80-ih godina 20. veka. Tehnika koristi tajmer za raščlanjivanje rada na intervale, tradicionalno duge po 25 minuta, odvojene kratkim pauzama. Svaki interval poznat je kao pomodoro, od italijanske reči „paradajz“, po roditeljima dobro poznatom kuhinjskom tajmeru u obliku paradajza koji je Cirillo koristio dok je studirao i pripremao ispite. Pomodoro tehniku su široko popularizovale aplikacije i veb alati koji nude tajmere i uputstva. Predstavićemo vam neke od njih.

Focus Keeper aplikacija je najvernija originalnom konceptu pomodoro tajmera. Možemo ručno podesiti tajmer napred-nazad da bismo postavili dužu ili kraću sesiju u kojoj želimo da imamo fokus bez ometanja sa strane. Pritisnemo dugme Start i počeće odbrojavanje, prateći u kojoj smo fazi rada, kao i izvršenje cilja definisane sesije. Kada se završi naša trenutna sesija, aplikacija će zatražiti od nas da započnemo pauzu, automatski podešavajući 5-minutni tajmer, menjajući boju pozadine i dodajući zvuk koji otkucava. Za duže pauze aplikacija dodaje lep umirujući zvuk koji ima za cilj da nas opusti i vrati na snagu za sledeću radnu sesiju.Emphasis je baziran na pomenutoj efikasnoj strategiji za mudro korišćenje vremena, povećanje produktivnosti i postizanje boljih rezultata, omogućava našoj deci da se usredsrede na jedan zadatak u jednom trenutku, da ne dele pažnju na više stimulusa i smanjuje sve ono što im ometa pažnju i dovodi do odugovlačenja u izvršenju obaveza.Aplikacija je veoma jednostavna za upotrebu: Nakon što pomognemo detetu da napravi listu zadataka, definišemo vremenski period tokom kog želimo da eliminišemo sve smetnje i usredsredimo dete na zadatke. Uključimo tajmer i počinje rad. Aplikacija će pomoći sugestijama o vremenu za pauze – pravovremene i redovne pauze pogoduju većoj produktivnosti i koncentraciji. Tokom ovih pauza dete treba da udahne svež vazduh, uradi nekoliko vežbica (sklekovi, istezanje) ili bilo šta drugo što mu pomaže da vrati snagu.

MinimaList – aplikacija koja nam pomaže da postavimo adekvatnu, relevantnu, dostižnu listu obaveza koje dete treba da obavi. Pored liste obaveza, sadrži i podsetnik, kontrolnu listu, organizaciju zadataka koji detetu pomažu da obavi ono što se od nje/njega očekuje.

Aplikacija omogućava definisanje intuitivnih lista (jednostavne liste za komplikovanije stvari), lako deljenje sa drugima, sadrži podsetnike koji se mogu automatski pomerati, pomodoro tajmer. Privatnost je zagarantovana, omogućava sinhronizaciju sa kalendarom, svaka funkcionalnost (a nabrojan je manji broj njih) ima za cilj da se osećate sigurno u izvršenju zadatka i odgovorno prema svom vremenu.

Focus To-Do je jednostavna aplikacija za upravljanje vremenom i zadacima koja nam pomaže da upravljamo zadacima bilo gde i bilo kada i pomaže nam da efikasno obavljamo zadatke. Milioni korisnika širom sveta koriste ovu aplikaciju i saglasni su da pomaže i olakšava efikasnije izvršenje zadataka. Ova aplikacija omogućava da svakog dana beležimo svaki napredak, odredimo datum do kada nešto moramo završiti (da ne propustimo rok), sadrži podsetnik, omogućava deljenje velikih i složenih zadataka na manje celine. Funkcioniše poput tradicionalnog planera zadataka, omogućavajući našem detetu da postavi listu zadataka koje će dovršiti za taj dan.

Plantie je aplikacija za upravljanje vremenom koja nam omogućava da uzgajamo i beremo svoje omiljeno voće, a istovremeno ostanemo usredsređeni na svoj zadatak/nastavu/posao. Ova aplikacija je posebno popularna među ekološki svesnom decom koja se trude da uzgajaju svoje omiljeno voće fokusirajući se na svoj zadatak, a imaju svest da će zadatak biti prekinut ako se korisnik prebaci na druge aplikacije. Deca svakodnevno prate svoja postignuća, prikupljaju značke i na taj način podižu i svoju motivaciju. Za roditelje i decu koja vole ideju o gejmifikaciji, Plantie je koncept koji je vredan pažnje. 

Study bunny aplikacija takođe koristi elemente igre da bi motivisao decu da ostanu fokusirani na zadatke. Dete odredi vreme za učenje, pritisne pauzu kada izgubi koncentraciju i traži motivacioni savet! Takođe, dete može da zarađuje novčiće kojima će kupovati predmete ili muziku u prodavnici. Za povećanje produktivnosti dece, koriste se alati poput liste obaveza, grafikona postignuća, podsetnika.

Za razvoj pažnje bitna je uloga nas, odraslih, u dečjim aktivnostima – mi smo tu da uputimo dete u ono što je bitno i bodrimo ga odobravanjem i radošću kad nešto uspe. Okruženi sadržajima sa hiljadu platformi, klinci danas odrastaju u paralelnom svetu, u kom je jedna realnost svakodnevica, a druga realnost je „tamo negde“, zaglavljena u limbu između digitalnog i stvarnog sveta. Njihovu pažnju najlakše je, ali i najteže, pridobiti i izgubiti, a mi kao roditelji treba da im lagano, neosetno, omogućimo da sami biraju sadržaje koji će ih animiritati da misle, stvaraju, uče, smeju se, diskutuju i da svoju (često rasutu) pažnju fokusiraju na sadržaje koji oplemenjuju i aktiviraju mozak.

Autorka:

Ana Mirković, psihološkinja

Tekstovi "Vodiča za roditelje kroz nastavu na daljinu" deo su projekta „Kvalitetnije i pravednije učenje na daljinu" koji Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) sprovodi u partnerstvu sa Grupom MOST.