Dodatni termin za onlajn obuku o tranziciji dece iz vrtića u školu "Od igre do knjige“

Dodatni termin za onlajn obuku o tranziciji dece iz vrtića u školu "Od igre do knjige“

Pitanje tranzicije dece iz predškolskog u osnovnoškolski sistem obrazovanja је tokom 2020. godine u fokusu Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS). Uspešna tranzicija iz vrtića u školu, znači da deca napuštajući predškolsku ustanovu, ulaze u prostor koji im je poznat i za koji vezuju pozitivne asocijacije, čime se uspostavlja kontinuitet u učenju, a da bi se to postiglo neophodna je saradnja između ove dve institucije. Klubovi roditelja i nastavnika koji čine mrežu NARNS, tokom ove godine radili su na pospešivanju već postojeće i uspostavljanju nove saradnje između predškolskih ustanova i škola, organizujući zajedničke aktivnosti škole i vrtića, kako bi osigurali uspešnu tranziciju dece. Međutim, u gradovima i opštinama Srbije gde NARNS nema svoje klubove, ta saradnja nije istog intenziteta ili ne postoji.

Upravo iz navedenih razloga, klub roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje Čačak“ uz podršku NARNS-a realizovao je dvodnevnu onlajn obuku za roditelje i praktičare pod nazivom "Od igre do knjige - doprinosi uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu" gde su učesnici kroz rad u grupama dobili znanje, razmenili mišljenja i razgovarali o tome koje su faze tranzicije, kako dete prolazi kroz proces tranzicije, koje su teškoće i činioci tranzicije, te kako do otvorenog, strukturiranog i svrsishodnog procesa tranzicije.

Budući da se na onlajn obuku "Od igre do knjige - doprinosi uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu" prijavilo čak 328 roditelja, učitelja, vaspitača, NARNS i „Partnerski za obrazovanje Čačak“ su odlučili da održe još jedan krug obuke 9. i 10. decembra, za sve zainteresovane koji su se prijavili do 30. novembra. Ovaj broj prijavljenih pokazuje da je neophodno i dalje razgovarati koji su koraci uspešne tranzicije, kakve bi bile zajedničke aktivnosti vrtića i škole, te kako smanjiti jaz između programa predškolskih ustanova i osnovnih škola.

"Od igre do knjige - doprinosi uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu", deo je aktivnosti kampanje javnog zagovaranja o neophodnosti saradnje i adekvatne tranzicije dece iz predškolskog u školski sistem obrazovanja, ovu obuku sprovodi klub roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje Čačak“ uz podršku Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije.