Deca izbegavaju fizičko, Ministar: Vežbe pred svaki čas

Deca izbegavaju fizičko, Ministar: Vežbe pred svaki čas

Izvor: B92, 15.9.2016.

Beograd -- Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, sastala se s ministrima prosvete i sporta, Mladenom Šarčevićem i Vanjom Udovičićem

Povod za sastanak bili su alarmantni podaci da veliki broj dece, posebno devojčica, gotovo uopšte ne pohađa časove fizičkog vaspitanja u školama.

Potpredsednica Vlade istakla je da je ovo veliki problem jer želimo da uspostavimo sistem da deca budu zdrava, što je uslov i za zdravu naciju, saopštio je Kabinet potpredsednice Vlade.

Zbog ovoga će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost izdvojiti popriličan novac za finansiranje projekata koji bi omogućili da naša deca imaju mnogo više sportskih i fizičkih aktivnosti jer će se tako sigurno smanjiti vršnjačko nasilje u školama, što je jedan od prioriteta”, rekla je Mihajlovićeva. 

Ministar Šarčević je istakao da je u pripremi novo sistemsko rešenje koje bi predvidelo da se učenici u školama više bave sportom. On je dodao da će se dodatno pospešiti projekat koji već funkcioniše u 40 škola u Srbiji u kojima deca, mimo fizičkog, pred svaki čas rade vežbe koje traju nekoliko minuta jer je to naišlo na jako dobar odziv i učenika i roditelja. 

Ministar Udovičić je rekao da bi u rešavanje ovog problema posebno trebalo uključiti roditelje, i izneo podatke koji govore da se naša deca sve manje bave sportom. 

Prihvaćen je, kako se navodi, i predlog potpredsednice Mihajlović da svi ministri zajedno uskoro održe javni čas fizičkog vaspitanja u nekoj školi.