Brošura „Škola za početnike”

Brošura „Škola za početnike”

Autorke: Melita Ranđelović, Dušanka Nigrenji, Jelena Dobranić, Aleksandra Radević, 2016.

Brošura pod nazivom „Škola za početnike” delo je grupe autorki, članica Kluba roditelja i nastavnika Beograd u okviru projekta Formiranje nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje”.

Kako čitati ovu brošuru?

Kvalitetna saradnja škole i porodice važan je faktor za stvaranje jednakopravnog, efikasnog, prihvatajućeg obrazovnog sistema u kome svi učesnici postižu svoje najbolje rezultate. Kontinuitet i doslednost u saradnji je problem sa kojim se sreću kako nastavnici/ce tako i roditelji/staratelji koji ovu saradnju često opisuju kao problematičnu.

Prava saradnja je relativno retka tokom osnovnog obrazovanja i na drugim nivoima školovanja. Roditelji/staratelji se ne osećaju dovoljno sigurno u svojoj ulozi u obrazovnom procesu jer nemaju dovoljno „energije, znanja ili vremena”. Nedostatak kvalitetne saradnje utiče na stvaranje manje podsticajne klime za razvoj i ostvarivanje punog potencijala deteta, što indirektno utiče na čitavu zajednicu.

Razgovori sa roditeljima/starateljima su pokazali da je prepreka za učestvovanje u obrazovanju nedostatak informacija o školskom sistemu, tj. načinima na koje roditelji/staratelji mogu aktivno da se uključe u život i rad škole kao i nedostatak adekvatnih pristupa i sadržaja koji bi uticali na motivaciju roditelja/staratelja na kvalitetnije učešće. Klub „Partnerski za obrazovanje” ima zadatak da osnaži i podstakne roditelje/staratelje kao i sve druge aktere u vaspitanju i obrazovanju u cilju formiranja uslova i pozitivne klime za što bolje napredovanje u učenju i ponašanju dece i osećaju njihove pripadnosti školi kao zajednici koja uči. Tako će biti zadovoljniji svi: deca, roditelji i nastavnici.

Ono što bi svaki roditelj trebalo da zna – nalazi se u ovoj brošuri.
Ovo je Bukvar za roditelje!

U ovoj brošuri prikazani su razni načini uključivanja roditelja/staratelja i njihova saradnja sa školom. Kroz brošuru roditelji/staratelji mogu saznati kako je organizovana škola i na koji način funkcioniše. Roditelj/staratelj može da učestvuje kao član u Savetu roditelja, Školskom odboru, različitim školskim telima i timovima i na taj način bude aktivan u donošenju odluka.

Brošura sadrži i primere dobre prakse koji pokazuju kakvi načini saradnje postoje u cilju stvaranja odnosa poverenja i razumevanja. Zelenom bojom su delovi Brošure koji su najvažniji za roditelje/staratelje, crvenom bojom su označene preporuke koje su važne obrazovno-vaspitnim institucijama, i narandžasti su primeri dobre prakse saradnje roditelja i škole.

Preuzmite brošuru Škola za početnike (pdf, 0,4 MB)

Preuzmite brošuru Škola za početnike na romskom jeziku (pdf, 1,7 MB)
Preuzmite brošuru Škola za početnike na rumunskom jeziku (pdf, 1,8 MB)
Preuzmite brošuru Škola za početnike na mađarskom jeziku (pdf, 1,8 MB)
Preuzmite brošuru Škola za početnike na albanskom jeziku (pdf, 1,7 MB)