Bezbednost dece na Internetu: Kako da se zaštite?

Bezbednost dece na Internetu: Kako da se zaštite?

Internet i digitalna tehnologija postali su sastavni deo života ljudi i pružaju mogućnost za napredovanje i obrazovanje, bržu komunikaciju, odnosno pronalaženje informacija, učenje, istraživanje, ali i za zabavu. Nove tehnologije nose sa sobom i rizike, pa je potrebno preduzeti određene mere zaštite radi bolje digitalne bezbednosti. Sve veći problem predstavlja bezbednost dece na Internetu i on najčešće dugo traje dok se ne otkrije. 

Zaštita dece podrazumeva fizičku, psihičku i moralnu bezbednost tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na Internetu (surfovanje, četovanje, korišćenje društvenih mreža, online igrice). Treba zaštiti decu od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja Interneta i podići nivo svesti i znanja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na njih, kao i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica. 

Save the children u partnerstvu sa Nacionalnom asocijacijom roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) realizuje projekat koji ima za cilj da unapredi bezbednost dece na Internetu. Ta tema je veoma važna jer su u ovom trenutku deca intenzivno upućena na online aktivnosti. 

Naši roditelji, sertifikovani treneri Save the Children-a, do sada su za bezbednost dece na Internetu obučili više od 1500 roditelja dece osnovnoškolskog uzrasta u 11 gradova Srbije. 

Ovaj plakat nam je svima podsećanje na to koliko je bezbednost dece na Internetu važna, pogotovo trenutno u doba pandemije korona virusa.