Vesti NARNS-a

 NARNS u ovom trenutku sprovodi nekoliko programa, od 2020. godine kampanju javnog zagovaranja o neophodnosti adekvatne i uspešne tranzicije (prelaska deteta) iz vrtića u prvi razred koju je podržala Fondacija za otvoreno društvo. NARNS Gradski klubovi roditelja i nastavnika uspešno su pilotirali ovaj program u školama i predškolskim ustanovama širom Srbije tokom 2020. godine, a sada radimo na inicijativi da dokument Protokol tranzicije bude uveden u školska dokumenta.

Programom „Migracije za razvoj“ koji NARNS sprovodi u saradnji sa Dimak Srbija, pomažemo deci da napreduju u obrazovanju i jačamo roditelje da ih podrže na tom putu. Projekat sprovodimo na terenu kroz rad pet naših Gradskih klubova radi uspešne integraciji dece i njihovih roditelja koji su sporazumom o readmisiji vraćeni u Srbiju iz Nemačke i drugih zemalja. 

Zajedno sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – SIPRU sprovodimo program inkluzivnog obrazovanja u lokalnim zajednicama. 

Tokom pandemije izazvane koronavirusom, tokom učenja na daljinu, mnoga deca, a naročito deca sa invaliditetom, deca iz siromašnih porodica nisu imala odgovarajuću podršku. Ovde je na snagu stupio NARNS i naši Gradski klubovi jer smo zajedno sa Grupom MOST nabavkom računara, internet konekcije, podrške tokom učenja i organizovanjem onlajn vannastavnih aktivnosti, obezbedili kvalitetnu nastavu na daljinu.


Đurić za RTS: Sa zebnjom u novu školsku godinu, strah nije mogao da nestane za četiri meseca

Loša informisanost učenika i nedovoljno kritičkog mišljenja - samo su dve slabe tačke đaka na kojima treba raditi, kaže za RTS Dragana Đurić iz Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije.

Pročitaj više

Radio slobodna Evropa: "Vrednosti i vrline" u školama nakon tragedija u Beogradu i Mladenovcu

Dragana Đurić, iz Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS), rekla je za RSE da pozdravlja incijativu ali da ne očekuje veliki efekat.

Pročitaj više

Euronews Serbia: Nijedna petica, ali je bilo jedinica: Alarmantno istraživanje - nastavnici obrazovni sistem ocenili slabom trojkom

Nijedna petica, ali je bilo jedinica: Alarmantno istraživanje - nastavnici obrazovni sistem ocenili slabom trojkom. Obrazovni sistem u Srbiji dobio je "slabu trijku" od prosvetnih radnika, pokazalo je nedavno objavljeno Istraživanje o stavovima nastavnika i direktora škola prema obrazovnom sistemu u Srbiji. Interesantno je da školstvu u Srbiji niko od prosvetara nije dao ocenu pet, ali je bilo jedinica.

Pročitaj više

Okrugli sto povodom istraživanja o stavovima roditelja i prosvetnih radnika o kvalitetu obrazovanja u Srbiji

Okrugli sto povodom NARNS istraživanja o stavovima roditelja i prosvetnih radnika o kvalitetu obrazovanja u Srbiji biće održan za predstavnike i predstavnice civilnog društva, državnih institucija i akademske zajednice, u četvrtak 29. juna od 10 časova u hotelu Moxy Park u Beogradu.

Pročitaj više

Euronews Serbia: Raniji kraj školske godine: dobra ili ishitrena odluka?

Nastava se u svim osnovnim i srednjim školama završava sutra, dve nedelje pre nego što je bilo planirano kalendarom. Tu odluku donela je Vlada Srbije zbog tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru gde je ubijeno devetoro đaka i čuvar škole.  Naša Dragana Đurić gostovala je emisiji Euronews Centar. Pogledajte emisiju.

Pročitaj više

Radio Beograd 1: Kvalitetu obrazovanja u Srbiji - jedva prelazna ocena

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije - NARNS, krovna organizacija Gradskih klubova roditelja i nastavnika u dvanaest gradova: Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sečnju, Kraljevu, Čačku, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Kikindi i Šapcu, koji se nalaze pri školama i predškolskim ustanovama, posvećena je razvijanju obrazovnih politika primenom modela aktivne roditeljsko-nastavničke saradnje i javnog zagovaranja, nedavno je predstavila javnosti rezultate dva svoja istraživanja o stavovima roditelja, ali i nastavnika i direktora škola o kvalitetu obrazovanja u Srbiji. Rezultati su, kako su izneli, alarmatni, jer potvrđuju da zadovoljnih nema.

Pročitaj više

Radio Beograd 2: Škola i život ‒ putevi koji se ne ukrštaju

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) dve godine je radila istraživanje o tome šta nastavnici, roditelji i direktori škola misle o obrazovnom sistemu Srbije. Poslušajte emisiju Rečeno i prećutano u kojoj je gošća bila Dragana Đurić, v.d. direktorke NARNS-a.

Pročitaj više

Preuzmite istraživanja Škola i stvarni život, dva koloseka koji se nigde ne dodiruju

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije NARNS povodom dva istraživanja o stavovima roditelja, nastavika i direktora škola o obrazovnom sistemu u Srbiji, održala je 31. maja 2023. godine u Medija centru konferenciju za medije gde je predstavila najvažnije nalaze i preporuke. Pogledajte konferenciju i preuzmite istraživanja.

Pročitaj više

K1 televizija: Škola i stvarni život su dva koloseka?

Škola i stvarni život su dva različita koloseka koji se nigde ne dodiruju, zaključak je istraživanja o stavovima roditelja, nastavnika i direktora u obrazovnom sistemu Srbije. Pogledajte gostovanje predstavnice NARNS-a na K1 Televiziji.

Pročitaj više

Beogradska hronika: Đaci su "anestezirani", upozoravaju stručnjaci

Đaci su "anestezirani", upozoravaju stručnjaci i objašnjavaju zašto su najniži razredi najbolji deo školstva. Pogledajte gostovanje Dragane Đurić, v.d. direktorke NARNS-a u Beogradskoj hronici na RTS-u.

Pročitaj više

EXPLOZIV: Funkcionalna nepismenost mladih

"Nima su škola i stvarni život kao dva suprotna pola. Dva koloseka koja se nigde ne dodiruju." 

Pročitaj više

Poziv na konferenciju za medije: Škola i stvarni život, dva koloseka koji se nigde ne dodiruju

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije – NARNS vas poziva na konferenciju za medije povodom dva istraživanja, jedno o stavovima roditelja, a drugo o stavovima nastavnika i direktora škola o kvalitetu obrazovanja u Srbiji.

Pročitaj više

Dragana Đurić u emisiji Popodne na TV Una

Kada imate previše prioriteta, to je kao da nemate nijedan, ovako je Dragana Đurić, v.d. direktorke ocenila stanje u prosveti nakon tragedije u emisiji "Popodne" na Una televiziji.

Pročitaj više

Insajder Debata: Povratak u školu

Povratak u školu – dobro, loše ili iznuđeno rešenje? Mogu li (samo) policajci da vrate mir u školske klupe? Zašto sve veći broj roditelja traži da se prekine školska godina? Ko sada nema pravo na grešku - šta je domaći zadatak za vlast i opoziciju?

Pročitaj više

RTS, Dragana Đurić: Treba sačekati sa dijagnozom društva, pronaći snagu da budemo mirno mesto za decu

Dragana Đurić iz Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, povodom tragedije na Vračaru, kaže za RTS da ne postoji ništa što se može reći ili uraditi da se smanji veličina tragedije, ali moramo naći snage da budemo mirno mesto za našu decu.

Pročitaj više

Saopštenje za medije povodom tragedije u školi „Vladislav Ribnikar"

Beograd - Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije - NARNS, Mreža organizacija za decu Srbije, Građanske inicijative, Društvo školskih bibliotekara Srbije, Unija srednjoškolaca i Savez učitelja Republike Srbije izražavaju neizrecivu tugu zbog tragičnog događaja u školi «Vladislav Ribnikar» u Beogradu. Iskreno saosećamo sa porodicama i decom koja su doživela ovu nesreću.

Pročitaj više

Karijerno vođenje za osnovce: sve informacije kako do željenog zanimanja

U videu pronađite odgovore na sve dileme roditelja kako da usmere osnovce da odaberu zanimanje po svojoj meri i željenu srednju školu. 

Pročitaj više

Tim NARNS-a izražava iskreno saučešće zbog današnjeg tragičnog događaja

Tim Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije NARNS izražava iskreno saučešće zbog današnjeg tragičnog događaja u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar" i u mislima je sa porodicama i prijateljima žrtava, povređenih, sa svim đacima i zaposlenima u školi.

Pročitaj više

Prijave za radionicu "Karijerno vođenje: kako do željenog zanimanja" u toku

Prijave za radionicu "Karijerno vođenje: kako do željenog zanimanja" su do petka, 28. aprila do 17 časova kada i počinje onlajn događaj preko Zum platforme.

Pročitaj više

Istraživanje o stavovima nastavnika i direktora škola o obrazovnom sistemu u Srbiji

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika (NARNS) je tokom februara 2023. godine, sprovela kvalitativno istraživanje sa ciljem da se sagleda kako nastavnici i direktori vide različite aspekte domaćeg obrazovnog sistema.

Pročitaj više

Nova: Psiholog ima zlata vredan savet za roditelje malih maturanata u Srbiji, ali mnogima će biti baš teško da ga prihvate

Psihološkinja Dragana Đurić, direktorka Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika (NARNS), poručuje da „nije smak sveta“ ako deca ne upišu željenu školu i da srednja škola ne predstavlja „ograničenje“ u zanimanju kojim će se dete sutra baviti.

Pročitaj više

Nova: Vodič za roditelje malih maturanata: Ne terajte dete na medicinu ako se „onesvešćuje“ kad vidi krv

Za osmake, osnovna škola ulazi u finiš i polako počinje da ih trese upisna groznica. Podjednako, ova groznica trese i roditelje koji svojim savetima pokušavaju da usmere decu na „pravi“ izbor budućeg zanimanja. Međutim, ti saveti često mogu i da odmognu. Ukoliko imate malog maturanta, još uvek nije kasno da poslušate instrukcije psihološkinje Ljiljane Jović iz OŠ „Nikola Tesla“ iz Vinče, članice NARNS-a.

Pročitaj više

Video: Koraci do priznavanja diploma stečenih u inostranstvu

Pogledajte video i saznajte sve korake do priznavanja diploma stečenih u inostranstvu.

Pročitaj više

Radionica "Priznavanje diploma stečenih u inostranstvu"

Nova radionica koju organizujemo u saradnji sa Dimak Srbija za sve one koji su neku od diploma stekli u inostranstvu biće održana 22. marta od 13 časova.

Pročitaj više

Sve što ste želeli da znate o Državnoj maturi na jednom mestu

Državna matura je ispit koji srednjoškolci i srednjoškolke prvi put polažu ove godine. Kao i svaka novina koja se uvodi, otvara brojna pitanja i nedoumice roditelja, nastavnika i samih đaka, od toga šta čini ovaj test do toga kako će biti sprovedena i da li će učenici uspeti da odgovore na zadatke koji su pred njima.

Pročitaj više

Info-sesija "Saznajte sve o Državnoj maturi"

Sve o završnom ispitu, odnosno Državnoj maturi saznajte na radionici koja će biti održana u sredu 8. marta od 15 časova putem Zoom platforme.

Pročitaj više

Preuzmite brošuru i informišite se kako da vaše dete napreduje u školi

Ukoliko vam je potrebna podrška kao roditelju/staratelju kako bi vaše dete bolje napredovalo u pobrazovanju, preuzmite brošuru i javite se nekoj od naših kancelarija koja se nalazi u jednom od 12 gradova širom Srbije. Vi kao roditelji možete dobiti administrativnu podršku u vezi sa ostvarivanjem prava na vrtić i dodatke, predvodom diploma i sl, a dete može dobiti usmerenje o dostupnim školama, izboru zanimanja, upisnim rokovima i sl. ali i pohađati časove srpskog jezika, pripremnu nastavu za završne ispite i još mnogo toga i sve to potpuno besplatno. 

Pročitaj više

Održana info-sesija o maloj maturi

Pogledajte video snimak info-sesije o maloj maturi, odnosno o završnom ispitu za kraj osnovne škole.

Pročitaj više

Info-sesija "Završni ispit za kraj osnovne škole"

Info-sesija "Završni ispit za kraj osnovne škole" biće održana 13. februara 2023. godine od 15 časova putem Zoom platforme.

Pročitaj više

Istraživanje o stavovima roditelja o obrazovnom sistemu u Srbiji

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika (NARNS) je tokom marta i aprila 2022. godine, sprovela kvalitativno istraživanje sa ciljem da se sagleda kako roditelji školske dece vide različite aspekte domaćeg obrazovnog sistema. Istraživanje je sprovedeno kroz fokus grupe sa roditeljima iz 12 gradova u Srbiji - u Beogradu, Kikindi, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Sečnju i Čačku. Uzorak je činilo ukupno 74 roditelja, od kojih je svaki imao bar jedno dete školskog uzrasta, a većina i više od jednog. 

Pročitaj više

Video - Polazak u školu, najčešće dileme roditelja

Video klipovi su nastali u okviru projekta "Od igre do knjige" u okviru Dijaloga promena, koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Pročitaj više

Prelazak deteta iz vrtića u školu ne treba da bude rezultat pojedinačnih inicijativa

Tranzicija dece iz jednog obrazovnog sistema u drugi (iz vrtića u školu) nije stvar izbora, već treba da bude deo sistemske brige, glavna je poruka sa završne konferencije projekta „Od igre do knjige - doprinos uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu“ održane 28. maja, koji su NARNS Gradski klubovi roditelja i nastavnika u Čačku, Kraljevu i Zrenjaninu sprovodili od oktobra 2021. godine u okviru programa Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Pročitaj više

Završna konferencija „Od igre do knjige"

Završna konferencija  „Od igre do knjige" biće održana 28. maja kada će Gradski klubovi roditelja i nastavnika iz Čačka, Kraljeva i Zrenjnanina predstaviti najznačajnije rezultate projekta.

Pročitaj više

Dvoje dece pohađa školu zahvaljujući dobijenoj mogućnosti za novi, bolji život

Predsednica Nacionalne asocijacije roditelja i nastvnika Dragana Nikolić Đoković, zajedno sa asistentom na projektu i direktorom udruženja „Ruke prijateljstva“, Zoranom Petrovićem, posetila je ovu porodicu nekoliko puta, koja je od decembra 2020. godine bila uključena u projekat "Podrška integracije dece u obrazovni sistem Srbije" koji NARNS sprovodi u saradnji sa DIMAK Srbija sa iskrenom željom da im pomognu da ostvare sva prava svoje dece na obrazovanje.

Pročitaj više

Peti rođendan NARNS-a

Pogledajte inspirativne video priče članova i članica NARNS Gradskih klubova roditelja i nastvanika i pridružite se nekom od klubova.

Pročitaj više

K1 televizija o upisu deteta u prvi razred

Kako uvesti decu u đačko doba i naučiti ih da vole školu, a roditelji da ne opterećuju mališane svojim strahovima, govori Dragana Đurić u emisiji "Mi danas" na K1 televiziji.

Pročitaj više

Protest u Nišu: Nećemo parking pored škole, ne razmišlja se o zdravlju dece

U jednom od najvećih parkova u Nišu počinje izgradnja velikog parkinga na mestu uz samu OŠ Sveti Sava, gde su ranije bili teniski tereni.

Pročitaj više

Prepoznaj i reaguj! Zaštiti se od trgovine ljudima!

Centar za prava deteta (CPD) je preuzeo novu inicijativu za promociju digitalne platforme „Zaštita dece od trgovine ljudima“ i videa „Između sna i jave“ u osnovnim i srednjim školama širom Srbije, kako bi informisao decu i mlade o fenomenu trgovine ljudima, rizicima kojima mogu biti izloženi i kako da se zaštite.

Pročitaj više

Održana tribina „Državna matura – ispit i za roditelje?“

Pogledajte onlajn tribinu „Državna matura – ispit i za roditelje?“.

Pročitaj više

Onlajn-tribina „Državna matura – ispit i za roditelje?“

NARNS organizuje u četvrtak, 23. decembra sa početkom u 15 časova, prvu u nizu tribinu posvećenu Državnoj maturi.

Pročitaj više

Od igre do knjige – novi NARNS projekat u okviru Dijaloga promena

Projekat „Od igre do knjige - doprinos uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu“ će dati doprinos uspešnoj tranziciji dece iz PU u OŠ kroz saradnju lokalnih Gradskih klubova i lokalnih obrazovnih institiucija.

Pročitaj više

Izabrane nove članice i član Upravnog odbora NARNS-a

NARNS ima nove članove Upravnog odbora.

Pročitaj više

Otvoren konkurs za članove/ice Upravnog odbora

Konkurs je otvoren za članove/ice Upravnog odbora za dva člana/ice iz redova zajednice Gradskih klubova roditelja i nastavnika.

Pročitaj više

Vršnjačko nasilje / kako ga preduprediti i kako reagovati ako se desi

Novi onlajn događaj koji organizujemo u saradnji sa DIMAK Srbija "Vršnjačko nasilje / kako ga preduprediti i kako reagovati ako se desi".

Pročitaj više

Materijali za nastavnike za interaktivnije učenje na daljinu

Nastavnici, potražite najnovije nastavne materijale za učenje na daljinu.

Pročitaj više

Kako do podrške integraciji dece u obrazovni sistem Srbije?

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika (NARNS) u saradnji sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK Srbija)sprovodi projekat «Podrška integracije dece u obrazovni sistem Srbije».

Pročitaj više

Priznavanje diploma i sertifikata stečenih u inostranstvu - onlajn događaj

Izvršna direktorka NARNS-a, Dragana Đurić odgovara na sva pitanja u vezi sa priznavanjem diploma i sertifikata stečenih u inostranstvu.

Pročitaj više

NARNS je deo "Dijaloga promena"

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) učestvuje u uspostavljanja dijaloga između civilnog i javnog sektora u okviru projekta „Dijalog promena: Podrška reformama kroz saradnju organizacija civilnog društva i javnih vlasti“ koji je Beogradska otvorena škola pokrenula sa devetnaest partnerskih organizacija.

Pročitaj više

Evropske prestonice kulture 2022. g. - Jestive školske bašte

Dragana Đurić ispred NARNS-a učestvuje na ovoj konferenciji koja počinje 24. avgusta u 16h.

Pročitaj više

Upis u srednju školu, drugi krug - onlajn događaj

“Upis u srednju školu, drugi krug" tema je onlajn događaja koji će se održati putem DIMAK Serbia Facebook stranice u utorak 17.08. sa početkom u 14.30 časova. Na ovom onlajn događaju će govoriti Dragana Đurić, v.d. direktorka Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije.

Pročitaj više

Nova YouTube igrica za decu: #ResiIgricu

Nova YouTube igrica za proveru digitalne pismenosti i digitalnih veština.

Pročitaj više

Onlajn radionica - Dnevni raspored dečijih aktivnosti

Ukoliko vas zanima:- Koliko vremena dnevno bi deca trebalo da se odmaraju i razonode?- Da li i koliko treba deca da uče tokom leta?- Koliko treba deca da se igraju, a koliko da učestvuju u kućnim poslovima?- Koje su to aktivnosti za decu da najbolje iskoriste letnji raspust?Prijavite se na onlajn radionicu.

Pročitaj više

Fokus na zadatak - kako do pažnje

Kako da u izobilju muzike, filmova, izvora vesti, video spotova i igrica, serija izaberemo samo jednu stvar kojoj će u određenom trenutku biti data prednost - i naša pažnja. I kako da baš ta jedna stvar bude predavanje nastavnika, neka školska aktivnost koja po svojoj važnosti treba da bude na vrhu dečijeg prioriteta, pročitajte u poslednjem tekstu "Vodiča za roditelje kroz nastavu na daljinu" koji je pred vama.

Pročitaj više

Vodič za roditelje kroz obrazovanje na daljinu - svi tekstovi Vodiča na jednom mestu

Pročitajte sve autorske tekstove psihologa, pedagoga, učitelja, vaspitača i drugih stučnjaka i stručnjakinja na različite teme iz "Vodiča za roditelje kroz nastavu na daljinu".

Pročitaj više

Koja je glavna uloga roditelja tokom onlajn nastave - evo šta treba da znate

Psihološkinja Ana Mirković u najnovijem tekstu "Vodiča za roditelje kroz nastavu na daljinu" odgovara na najčešća pitanja roditelja kada je u pitanju nastava na daljinu.

Pročitaj više

Obrazovanje dostupno svoj deci

Jedna od vrednosti NARNS-a je uvažavanje, poštovanje i uključivanje različitosti. Kroz naš rad, naše ciljeve i aktivnosti, prihvatamo različitost kao vrednost, kao priliku da učimo jedni od drugih, da rastemo i razvijamo se. 

Pročitaj više

Iz vrtića u školu

NARNS od 2020. godine sprovodi kampanju javnog zagovaranja o neophodnosti adekvatne i uspešne tranzicije (prelaska deteta) iz vrtića u prvi razred koju je podržala Fondacija za otvoreno društvo, a sama kampanja se bazira na iskustvu i naučenim lekcijama koji su naši članovi i članice Gradskih klubova, a pre svega učitelji/ce i vaspitači/ce sprovodili na terenu. 

Pročitaj više

Škola kod kuće, roditelji u školi?

Da li treba da sedim sa svojim detetom dok gleda časove na TV? Da li treba ja da hvatam beleške, jer moje dete ne stiže, pa da mu pomognem da ih posle prepiše (i razume)? Kako da motivišem dete da sluša nastavu u kojoj ne može da učestvuje? Kada ćemo raditi domaće zadatke kada smo već proveli pola dana zajedno pred televizorom? Šta jeste, a šta nije uloga roditelja, pročitajte u najnovijem "Vodiču za roditelje kroz nastavu na daljinu" u tekstu psihološkinje Nevene Buđevac.

Pročitaj više

Značenje i značaj pružanja podrške procesu tranzicije dece iz predškolske ustanove u osnovnu školu

Tokom predškolskog uzrasta dešavaju se najintenzivnije promene u razvoju i učenju deteta, koje su u značajnoj meri rezultat njegove interakcije sa okruženjem (Berk & Winsler, 1995; McCain & Mustard, 1999; Engle, 2007; Shonkoff & Phillips, 2000; prema: Baucal, 2012). Kvalitet uspostavljenih odnosa deteta, socijalne sredine i fizičkog okruženja utiče na detetov doživljaj sveta koji ga okružuje i predstavlja osnov za njegovo uspešno učenje i razvoj.

Pročitaj više

Polazak u prvi razred - iz ugla učiteljice

Prelazak deteta iz predškolske ustanove (PU) u osnovnu školu (OŠ) je važan trenutak za decu, njihove roditelje, ali i za učitelje koji prihvataju novu generaciju prvaka. Svi se u tom procesu suočavamo sa novim izazovima, zato je za uspešnu tranziciju neophodna saradnja i građenje partnerskog odnosa između porodice, predškolske ustanove i škole jer je detetu potrebna pomoć i podrška svih nas.

Pročitaj više

Tranzicija dece iz marginalizovanih grupa

Razumevanje perioda i procesa tranzicije pri prelasku dece iz pripremnog predškolskog programa u osnovnu školu posebno za decu iz marginalizovanih grupa

Pročitaj više

Kako uspešno sprovesti tranziciju u obrazovanju?

Vrlo često se susrećemo sa terminom tranzicija. Za nas na Balkanu kažu da smo u stalnoj tranziciji. Šta je to tranzicija u obrazovanju?

Pročitaj više

Polazak deteta u prvi razred u kontekstu standarda kvaliteta škola i vrtića

Proces tranzicije iz predškolske ustanove u osnovnu školu kao elemenat nacionalnog okvira kvaliteta rada ustanova

Pročitaj više

Naša priča

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) je osnovana na današnji dan 24. marta 2017. godine i danas slavi svoj četvrti rođendan. 

Pročitaj više

Korak po korak do uspešne tranzicije dece sa invaliditetom/hendikepom

Polazak u prvi razred predstavlja novo iskustvo za svu decu. Za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška, tj. decu sa invaliditetom/hendikepom prelazak iz predškolske ustanovu u osnovnu školu prepun je izazova. 

Pročitaj više

Da li je važnije da dete nauči da piše pre polaska u školu ili da se bolje upozna sa školom?

U godinama iza nas u pedagoškim krugovima govorilo se o tranziciji dece iz predškolske ustanove u osnovnu školu. U porodici proces tranzicije je povezivan se pripremom dece i njihovu gotovost, odnosno spremnost za školu. 

Pročitaj više

Prijavite nasilje putem digitalne platforme "Čuvam te"

Nacionalnu onlajn platformu za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama pod nazivom "Čuvam te" pokrenula je Vlada Republike Srbije uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu kako bi predstavila učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima kako da prepoznaju i reaguju na nasilje.

Pročitaj više

Kreiranje veza za uspešnu saradnju

Na inicijativu i uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, v.d. direktorka Dragana Đurić i programska direktorka Jasmina Selmanović su ispred Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije predstavile roditeljskim udruženjima iz Evro-azije kako u Srbiji uspešno funkcioniše mehanizam roditeljsko-nastavničke saradnje, koje su moguće prepreke na tom putu, ali i moguća rešenja.

Pročitaj više

Gojaznost kod dece školskog uzrasta

Nedavno sprovedno istraživanje o stavovima roditelja u vezi sa nastavom na daljinu, koje je realizovala  NARNS, pokazalo je da veliki broj roditelja pokazuje zabrinutost za promene na nivou navika, stavova i ponašanja kod njihove dece, a odmah potom i strahove vezane za promene u psihofizičkom funkcionisanju dece, uslovljene smanjenom interakcijom sa vršnjacima, dugotrajnim sedenjem, višesatnom svakodnevnom izloženošću IKT i smanjenom fizičkom aktivnošću. 

Pročitaj više

Iz vrtića u školu - kako da prelazak bude lak

Prelazak iz vrtića u školu je za dete važan, uzbudljiv i radostan događaj. Za neku decu i porodice može da bude i stresan događaj, posebno ukoliko su roditelji nesigurni i zabrinuti u vezi sa očekivanjima u školi. 

Pročitaj više

Zašto je tranzicija naša tema?

Tranzicija, reč koja izaziva nemir, nelagodu, a koju smo čuli nebrojeno puta od 2000. godine, sada zahvaljujući naporima NARNS-a dobija novo ruho i kada govorimo o tranziciji u procesu obrazovanja, ova reč dobija potpuno novo, pozitivno značenje. 

Pročitaj više

Likovna kultura u nastavi na daljinu

Prelazak sa redovne na online nastavu izazvao je podeljenja mišljenja među nastavnicima, roditeljima i učenicima. Od marta 2020. godine, kada se krenulo sa nastavom na daljinu pa do danas, prošli smo kroz tri faze.

Pročitaj više

Prelazak sa redovne na onlajn nastavu - prilika za rast i razvoj

Prelazak sa redovne na onlajn nastavu je novina i izazov za nastavnike, učenike i njihove roditelje. Ne možemo reći da je onlajn nastava bila potpuna nepoznanica i nešto sa čim nismo imali nikakvog iskustva, posebno nastavnici, ali  vreme i brzina kojom smo prihvatili novi oblik nastave predstavlja priličan stres za sve nas.

Pročitaj više

Otkrijmo magiju čitanja!

 „Čitanje je najbolje učenje“, rekao je veliki ruski književnik, Puškin. Svet knjiga je pun iznenađenja i neizvesnosti, podstiče našu radoznalost i kreativnost. Knjiga može biti naš prijatelj, inspiracija, podrška. Odvešće nas na dugo putovanje čiji tok oblikujemo sopstvenim maštanjima.

Pročitaj više

Recimo ”DA” onlajn nastavi

 ”Panta rei”. Sve teče, sve se menja. Kaže Heraklit da ne možemo dva puta ući u istu reku.

Pročitaj više

Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: roditelji i nastavnici ka interkulturalizmu

Snimak pred vama je IKO klub završna konferencija projekta "Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: roditelji i nastavnici ka interkulturalizmu".

Pročitaj više

Ocene zaključene – roditelji (ne)zadovoljni

Bliži se kraj polugodišta. Kraj ove teške godine. Sad je već većim delom iza nas. Pobedili smo je. Bila je duga, naporna, nepredvidiva. Potreban nam je odmor. Svima nama – roditeljima, nastavnicima, vaspitačima, učiteljima, ali odmor je potreban i našoj deci.

Pročitaj više

Radionica za decu i roditelje - podrška deci za napredovanje kroz obrazovanje

Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru – DIMAK i Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije - NARNS pozivaju roditelje, povratnike i povratnice iz Nemačke i drugih zemalja na onlajn radionicu pod nazivom "Podrška deci za napredovanje kroz obrazovanje" koja će biti održana uživo u utorak, 22. decembra u 16 časova putem Zoom aplikacije i Fejsbuk stranice DIMAK Serbia.

Pročitaj više

Porodica - sigurno i stimulativno okruženje za decu tokom pandemije

Svi smo svesni da je sigurno i podržavajuće okruženje izuzetno značajno za odrastanje dece. Kada su deca mlađa, pripovedaju im se priče, čitaju knjige, uče se glumi, pevanju, a sa odrastanjem prelazi se na zajedničko učenje, tumačenja, razgovore. Podrška roditelja je veoma važna za uspeh dece u učenju.

Pročitaj više

Onlajn nastava i bezbednost dece

Našli smo se novoj situaciji. Stresnoj. Sa mnogo nepoznanica. Kako ćemo organizivati svoj život? Kakvog će sve to efekta imati na naše zdravlje - i fizičko i mentalno? Na globalnu i porodičnu ekonomiju? Pitanja puno, a odgovori neizvesni.

Pročitaj više

Kako čuvati svoje i mentalno zdravlje svoje dece u uslovima pandemije?

Kada je proglašena pandemija u Srbiji (i svetu) većina nas je mislila da smo ušli u vanredni period koji neće ovoliko dugo potrajati.

Pročitaj više

Korisne informacije o nastavi na daljinu i ulozi roditelja

U ostvarivanju nastave na daljinu učenici nastavu prate od kuće putem RTS Planete, različitih platformi za učenje, aplikacija i na druge načine, te je potrebno obezbediti digitalni uređaj i pristup internetu.

Pročitaj više

Novo - Vodič za roditelje kroz obrazovanje na daljinu

Kada je proglašena pandemija Covid-19, više od 1.5 miliona đaka je drugo polugodište završilo prateći nastavu od kuće.

Pročitaj više

Kako da sprečimo nasilje nad decom?

Veliki broj dece se danas suočava sa problemom fizičkog kažnjavanja. 

Pročitaj više

Geodetska tehnička škola-nastava na daljinu

Geodetska tehnička škola je osnovana 1947. godine, kada je postala samostalna škola, pod nazivom koji i danas nosi. Osnovna delatnost škole je srednje stručno obrazovanje koje se stiče u području rada geodezije i građevinarstva.

Pročitaj više

Projekat "Prava deteta u Srbiji"

 Prava deteta su deo zakona iz sistema obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, unutrašnjih poslova, pravosuđa i dečije zaštite. 

Pročitaj više

Priručnik "Ka sigurnom i podsticajnom školskom okruženju"

Škola se razvija između nauke, tehnologije i kulture. Ona funkcioniše u interakciji sa ove tri oblasti koje su neophodne za pravo obrazovanje i iz njih crpi znanje i inspiraciju. Što se društvo više razvija, odgovornost škole je sve veća, a posao prosvetnih radnika sve zahtevniji i sveobuhvatniji. 

Pročitaj više

Virtuelni naučni klub-Dan planete Zemlje

Izolacija i ostajanje kod kuće ukoliko ste u mogućnosti je najbolja prevencija od koronavirusa. Ukoliko je cela porodica u izolaciji, ovo vreme može biti prožeto različitim zajedničkim aktivnostima koje su ujedno i opuštajuće. 

Pročitaj više

Bezbednost dece na Internetu: Kako da se zaštite?

Internet i digitalna tehnologija postali su sastavni deo života ljudi i pružaju mogućnost za napredovanje i obrazovanje, bržu komunikaciju, odnosno pronalaženje informacija, učenje, istraživanje, ali i za zabavu.

Pročitaj više

Zaključci prvog sastanka Radne grupe za suzbijanje i prevenciju nasilja u školama

Osnovni cilj rada RG je unapređenje postojećih procesa i uspostavljanje novih mera prevencije i sankcionisanja vršnjačkog nasilja i nasilja prema zaposlenima (od strane učenika i roditelja).

Pročitaj više

Objavljeni Erazmus+ formulari za projekte mobilnosti i projekte dijaloga mladih

Fondacija Tempus obaveštava sve zainteresovane ustanove i organizacije da su objavljeni online formulari za Erazmus+ projekt

Pročitaj više

PISA 2018 – sekundarne analize

Međunarodni program procene učeničkih postignuća PISA (Programme for International Student Assessment) najobuhvatnije je međunarodno istraživanje obrazovanja. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prvi put je pokrenula ovu studiju 1997. godine, a njen cilj je procena kvaliteta, pravednosti i efikasnosti obrazovnih sistema. 

Pročitaj više

Godišnji izveštaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je novi Godišnji izveštaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine.

Pročitaj više

Poziv za učešće u obuci za praćenje javnih nabavki

Koalicija BalkanTenderWatch (BTW, osn. 2012, finansira je EU) bori se protiv korupcije sa namerom da na  Zapadnom Balkanu stvori čvrstu anti-korupcijsku zajednicu. 

Pročitaj više

Srednjoškolci prikupili više od 2 tone ambalažnog otpada

Učenici 15 srednjih škola prikupili su više od 2 tone ambalažnog otpada tokom konkursa koji je pokrenut od strane Coca-Cola Sistema u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom roditelja i nastavnika Srbije, a povodom obeležavanja Mađunarodnog dana Dunava.  

Pročitaj više

Otvoreni razgovori o prevenciji pušenja kod mladih u Srbiji

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana, u Beogradu su održani edukativni paneli pod nazivom „Otvoreni razgovori – pušenje i mladi”. U pitanju je treći po redu susret eksperata u okviru programa MISIJA: KISEONIK, koji ima za cilj aktivno unapređivanje uslova za prevenciju pušenja kod mladih.

Pročitaj više

Okrugli sto „Interkulturalno obrazovanje i razvijanja školskog etosa koji podržava uvažavanje različitosti”

Na 67. Kongresu psihologa Srbije, održanom od 22. do 25. maja 2019. godine, organizovan je Okrugli sto „Interkulturalno obrazovanje i razvijanja školskog etosa koji podržava uvažavanje različitosti” koji je okupio eminentne stručnjake iz oblasti interkulturalnog obrazovanja. 

Pročitaj više

Priručnik „Hrana u školi, ko da odoli?”

Glavna svrha ovog Priručnika jeste da skrene pažnju školama i zaposlenima u njoj na važnost ishrane dece/učenika. Učenici značajan deo dana provode u školi i školski obrok predstavlja ne samo značajan deo njihove ukupne dnevne ishrane, već deluje i na postizanje boljeg uspeha u školi.

Pročitaj više

Konkurs za najuspešniju srednju školu u prikupljanju ambalaže

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija uz podršku Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije organizuje konkurs za najuspešnije srednje škole u 7 gradova Srbije u prikupljanju ambalažnog otpada.

Pročitaj više

Kako roditelji da zaštite decu od internet predatora?

Na obuci za trenere koju su, u organizaciji Save the Children, predstavnici NARNS prošli početkom marta, na temu prevencije nasilja i zlostavljanja dece putem interneta, roditelji su stekli znanja o temama u vezi sa  nasiljem u stvarnom i virtuelnom svetu, vrstama elektronskog nasilja, pojedinačnim oblicima nasilja, vršnjačkom nasilju, cyberbullying-u, groomingu, sextingu, internet predatorima, itd. 

Pročitaj više

Zloupotreba dece u političkim strankama i medijima u Srbiji

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS), koja okuplja 101 organizaciju za ostvarivanje, zaštitu i promociju prava deteta, izražava zabrinutost zbog učestalog i neadekvatnog pojavljivanja dece u medijima i političkim aktivnostima.

Pročitaj više

Zajedno za bolji internet

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu do sada je imao preko sedam hiljada poziva građana i registrovao 155 predmeta težih slučajeva onlajn ugrožavanja maloletnika, rečeno je na konferenciji povodom Dana bezbednog interneta  – „Zajedno za bolji internet“. 

Pročitaj više

Pohvala – najbolji novogodišnji poklon za đake prvake

Period prilagođavanja učenika prvog razreda na novu sredinu, obaveze, pravila i drugare je u toku i decembar i januar su rezervisani za prva sumiranja uspešnosti učenika. 

Pročitaj više

Pisanje projekata u oblati obrazovanja

Za članove Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, održan je dvodnevni seminar "Izgradnja kapaciteta obrazovnih institucija u Republici Srbiji za pisanje projekata i korišćenje potencijalnih izvora finansiranja za unapređivanje kvaliteta, pravednosti i efikasnosti rada".

Pročitaj više

Pravilnik o obavljanju društveno-korisnog i humanitarnog rada

Od ove školske godine učenici koji se neprimereno ponašaju u školi, uz izrečenu opomenu ili ukor, biće u obavezi da obavljaju društveno-koristan rad. Kako će sređivanje učionice ili priprema prezentacije na određenu temu, uticati na promenu ponašanja učenika, objašnjava naša sagovornica iz Ministrastva prosvete, Biljana Lajović, specijalista školske psihologije.

Pročitaj više

Tranzicija dece kroz sistem obrazovanja - prezentacije sa prve NARNS konferencije

Tema Prve međunarodne konferencije u organizaciji NARNS bila je kakva je uloga institucija, roditelja i nastavnika u tranzicionim periodima dece. Svoje iskustvo podelili su učesnici konferencije iz naše zemlje, iz regiona i iz inostranstva.

Pročitaj više

Održan okrugli sto "Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji"

Koji su najvažniji problemi i izazovi sa kojima se suočava obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji i kakve su promene poželjne i potrebne našem obrazovnom sistemu kako bi se ti problemi prevazišli, bile su teme diskusije okruglog stola "Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji - mogućnosti za implementaciju koncepta interkulturalnog obrazovanja". 

Pročitaj više

Održan završni skup projekta „Vrtići bez granica 3”

Završni skup projekta „Vrtići bez granica 3 - Podrška unapređivanju sistema društvene brige o deci i predškolskog vaspitanja i obrazovanja na lokalnom nivou” održan je 18. septembra 2018. godine u hotelu Zira (Ruzveltova 35, Beograd).

Pročitaj više

Vodič: Primena pravilnika o informisanju i pravilnika o participaciji učenika u okviru časa odeljenskog starešine

OŠ „Jovaj Jovanović Zmaj“ i UG „Nexus“ Vranje, izradili su „Vodič za odeljenjske starešine i vršnjačke medijatore – primena Pravilnika o informisanju i Pravilnika o participaciji učenika u okviru časa odeljenjskog starešine“. 

Pročitaj više

Važno je razvijati interkulturalnu kompetentnost učenika

Kako pripremiti đake za život u društvu koje je ispunjeno različitostima, bila je tema akreditovanog seminara "Interkulturalno obrazovanje kao instrument jačanja socijalne kohezije u školskoj sredini" edukatorke, Biljane Stojanović, profesorke istorije I mastera obrazovnih politika.  

Pročitaj više

Održana konferencija „Podeli znanje – škole u akciji!”

U Beogradu, 29. januara 2018. godine, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Centra za obrazovne politike i Unicefa održana je konferencija „Podeli znanje – škole u akciji!” za kraj prvog ciklusa projekta „Unapređivanje kvaliteta obrazovanja u Srbiji kroz unapređivanje efektivnosti sistema spoljašnjeg vrednovanje rada škola i razvoj horizontalnog učenja između škola – SHARE”.

Pročitaj više

Ne samo za tržište: Ka društvenom konsenzusu o ključnim kompetencijama sledeće generacije građana

U ovom tekstu razmatram dve međusobno povezane teme. Prva se odnosi na ulogu ekonomskog sektora u razvoju obrazovanja. Tu želim da pokažem da ekonomski sektor, kao i mnogi drugi sektori u društvu, treba da bude uključen u donošenje odluka o razvoju obrazovnog sistema.

Pročitaj više

Ivana Branković (Partnerski za obrazovanje Zrenjanin), o radu organizacije

Kao kruna rada u poslednjih godinu i po dana, osnovali smo Nacionalnu asocijaciju roditelja i nastavnika Srbije. Na osnivačkoj skupštini asocijacije za prvu predsednicu Upravnog odbora izabrana je Ivana Branković iz Zrenjanina.

Pročitaj više

Poziv osnovnim školama za dostavljanje prijava za učešće u projektu „Zajedno ka srednjoj školi - Podrška deci iz osetljivih grupa u prelasku u srednju školu”

Dečija fondacija Pestaloci (Pestalozzi Children's Foundation) i Centar za obrazovne politike realizuju projekat „Zajedno ka srednjoj školi - Podrška deci iz osetljivih grupa u prelasku u srednju školu“.

Pročitaj više

Vodič za interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i učeniku

Vodič za rad interresornih komisija (IRK) za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i učeniku napisan je sa ciljem da unapredi kvalitet rada IRK koje su osnovane i rade u skladu sa važećim Pravilnikom o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu i učeniku i Priručnikom za rad IRK za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i učeniku iz 2010. godine. 

Pročitaj više

Kako do kvalitetne dopunske nastave

Školsko učenje se u veoma retkim slučajevima dešava samo od sebe, a da bi se desilo, potreban je krajnje neobičan splet okolnosti, odlično sadejstvo velikog broja faktora i mnogo sreće.

Pročitaj više

Prevencija segregacije, razvoj inkluzivnih upisnih politika i desegregacija škola i odeljenja

Pred Vama je Priručnik za prevenciju segregacije, razvoj inkluzivnih upisnih politika i desegregaciju škola i odeljenja. 

Pročitaj više

Katalog asistivne tehnologije

Ovaj katalog nastao je sa ciljem da se promovišu asistivne tehnologije kao i da se ukaže da je neophodno povećati informisanost o mogućnostima i promenama koje asistivne tehnologije unose u obrazovanje i život pojedinca.

Pročitaj više

Javni poziv za razvoj programskog okvira za podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti i prevenciji diskriminacije i nasilja u predškolskim ustanovama

UNICEF je objavio javni poziv za razvoj programskog okvira za podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti i prevenciji diskriminacije i nasilja u predškolskim ustanovama.

Pročitaj više

Konkursi Fondacije za otvoreno društvo

Fondacija za otvoreno društvo, Srbija svoje strateške ciljeve ostvaruje preko davanja podrške projektima organizacija građanskog društva i državnim i drugim institucijama koje vrše javna ovlašćenja, i kroz realizaciju sopstvenih projekata.

Pročitaj više

Brošura „Škola za početnike”

Brošura pod nazivom „Škola za početnike” delo je grupe autorki, članica Kluba roditelja i nastavnika Beograd u okviru projekta Formiranje nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje”.

Pročitaj više

Vodič: Kako do informacija o izvorima finansiranja i resursima za škole, nastavnike i stručne saradnike

Savremeni svet se svakodnevno suočava sa ubrzanim razvojem nauke, novim tehnološkim procesima i tehničkim inovacijama, što zahteva nova znanja, veštine i sposobnosti koje se stiču i razvijaju krozrazličite oblike učenja.

Pročitaj više

Studija o dostupnosti stručne podrške i znanja u oblasti asistivnih tehnologija u obrazovnom sistemu u Srbiji 2016.

Asistivna tehnologija (AT) je zajednički naziv za asistivna, adaptivna i rehabilitaciona sredstva za osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji takođe obuhvata i proces izbora, pronalaženja i korišćenja tih sredstava. 

Pročitaj više

Učestvujte u kreiranju Videopedije

Portal za mlade „Mingl” Beogradske otvorene škole (www.mingl.rs) poziva sve nastavnike da zajedno kreiraju Videopediju – video prikaze nastavnih jedinica i pojmova na Jutjubu i Minglu.

Pročitaj više

Korak napred u saradnji škole i roditelja – Vodič za odeljenske starešine

Vodič je nastao u okviru projekta „Korak napred u saradnji odeljenskog sterešine i roditelja”, koji je realizovan uz stručnu podršku UNICEF-a, zahvaljujući finansijskim sredstvima SDC i UNIQLO. 

Pročitaj više

Ministar prosvete: Roditelji će morati da shvate da...

Prokuplje -- Ministar prosvete je rekao da slede promene načina i modela rada na svim obrazovnim nivoima, kako se đaci više ne bi školovali samo za ocene i Vukovu diplomu.

Pročitaj više

Započet projekat „Intervencije nastavnika zasnovane na nalazima istraživanja”

U petak, 7. oktobra, u Beogradu je održana uvodna radionica u okviru projekta „Intervencije nastavnika zasnovane na nalazima istraživanja” koji sprovodi Centar za obrazovne politike uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. 

Pročitaj više

Izveštavanje o deci i inkluzivnom obrazovanju višestruki je izazov za novinare

Iza nas je novinarska radionica „Izoštravanje inkluzivnog objektiva” koja je osvetlila temu izveštavanja o deci iz osetljivih grupa i njihovom pravu na obrazovanje. 

Pročitaj više

Udžbenička zbrka unedogled

Umesto da udžbenici postanu jeftiniji u poslednjih 13 godina, otkako su se na tržište probili i privatni izdavači, cene su vrtoglavo otišle nagore. Zbog aktuelnog „superantikoruptivnog” zakona o udžbenicima, korupcije nema manje, ali ni više nego pre.

Pročitaj više

Deca izbegavaju fizičko, Ministar: Vežbe pred svaki čas

Beograd -- Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, sastala se s ministrima prosvete i sporta, Mladenom Šarčevićem i Vanjom Udovičićem

Pročitaj više

Zašto je inkluzivno obrazovanje za svu decu, svuda?

Ranije ovog meseca, Ujedinjene nacije napravile su veoma važan korak u podršci kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju za svu decu.

Pročitaj više

Konferencija o vršnjačkom nasilju u školama: „Bezbedne škole za sve”

U okviru programa Pride Week 2016, održaće se Međunarodna konferencija o bullying-u u školama (vršnjačko nasilje) pod nazivom „Bezbedne škole za sve”. Konferencija će se održati 16. septembra 2016. godine u Envoy Conference Centru (Gospodar Jevremova 47) sa početkom u 9:30h. 

Pročitaj više

Za obrazovanje nije dovoljan samo novac

Ujedinjene nacije postavile su sebi visoke ciljeve kada je reč o obrazovanju za sve ljude. Unesko, međutim, upozorava da to može da propadne. Ali ni ti predlozi ne pomažu mnogo, smatra Feliks Štajner.

Pročitaj više

Srbija se vraća PISA testiranju

Srbija će učestvovati u narednom krugu međunarodnog ispitivanja učeničkih postignuća PISA 2018, a novac za to je obezbeđen iz republičkog budžeta, saznaje Danas.

Pročitaj više

Ministar prosvete o promenama koje čekaju đake, roditelje

Školsku godinu počinjemo sa idejom da bude bolje i da je ovo generacija koja će osetiti reforme, da zajedno otvaramo novu stranicu, rekao je ministar prosvete.

Pročitaj više

Who rules the schools? – Mapping of the current school governance policies in the 10 countries

Ova studija je rezultat opsežnog istraživanja o upravljanju školama u 10 zemalja, među kojima su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Litvanija, Makedonija, Moldavija, Mongolija, Crna Gora i Rusija.

Pročitaj više

Očevi u svetu danas: Pregled stanja na Balkanu

Kontinuirani napori da se shvati uloga muškaraca u postizanju rodne ravnopravnosti i ostvarivanju prava i dobrobiti dece, a posebno pitanja koja direktno utiču na zdravlje dece, njihov uspeh u školi, socijalizaciju i opštu dobrobit; kao i shvatanje muškaraca o rodnim ulogama i pravima žena uopšte; vode ka inicijativama koje imaju za cilj da promovišu unapređenje pozitivnih uloga muškaraca u životima dece i uravnoteženih uloga i odgovornosti u domaćinstvima.

Pročitaj više

Novosadska novinarska škola: Prigovor REM-u zbog eksploatacije dece na RTV Pink

Novosadska novinarska škola podnela je prigovor Regulatornom telu za elektronske medije, sa zahtevom da kazni i javno opomene RTV Pink zbog grubog kršenja dečijih prava i profesionalnih standarda u emisiji „Pinkove zvezdice”.

Pročitaj više

Panel o inkluzivnom obrazovanju na Mikser festivalu

U četvrtak, 9. juna, održan je panel o inkluzivnom obrazovanju u okviru Mikser festivala. 

Pročitaj više

Buka oko kurikuluma

Ovim rečima je neočekivani i čudesan preokret u jednoj davno odigranoj sportskoj utakmici, ne skrivajući emocije, propratio komentator koji potiče sa istih prostora sa kojih i skorašnje vesti o okupljanjima i protestima pod sloganom „Hrvatska može bolje“: Protesti u Zagrebu i celoj Hrvatskoj za reformu obrazovanja (Politika), Hiljade ljudi na ulicama (Blic), Hrvatska na nogama zbog reforme obrazovanja (alo.rs), Protesti podrške reformi školstva (balkans.aljazzera) i sl. 

Pročitaj više

Inkluzija – moje iskustvo 2. deo ili osam godina posle

I završismo osnovnu školu.Celi dan gledam slike snimljene danas u školi i plačem ko kišna godina. Emotivna mama. 

Pročitaj više

Eksterna evaluacija škola u Srbiji

Proces spoljašnjeg vrednovanja predstavlja procenu od strane „spoljnih, nezavisnih posmatrača” koja se zasniva na velikom broju informacija prikupljenih opseravacijom ili kroz direktnu komunikaciju sa akterima života i rada u školi, a u skladu sa evaluacionim kriterijumima i uspostavljenim standardima.

Pročitaj više

Pregled uloga, funkcija i doprinosa nastavničko-roditeljskog organizovanja u Srbiji, regionu i svetu

Tema saradnja škole i porodice je uvek imala značajno mesto u obrazovanju. Roditelji i škola predstavljaju dva osnovna faktora koji utiču na obrazovanje i socijalizaciju dece, te je i pitanje njihovog odnosa i zajedničkog delovanja jedan od ključnih faktora koji utiče na uspešnost i ishode obrazovanja. 

Pročitaj više

Stručnjakinja za inkluzivno obrazovanje prof. dr Judith Hollenweger posetila Srbiju

Prof. dr Judith Hollenweger, sa Pedagoškog instituta Univerziteta u Cirihu, posetila je Beograd i Istraživačku stanicu Petnica, gde je vodila radionicu o inkluzivnom obrazovanju i sastanak profesora univerziteta i akademske zajednice na temu „Savremene prakse u obrazovanju nastavnika za različitost”.

Pročitaj više

Šta je pravedno obrazovanje? (Dužnosti, prava, odgovornosti)

Ono bez čega nema pravednog obrazovanja ni pravednosti u obrazovanju jeste pravo na obrazovanje. To je prvo slovo u azbuci društvenih vrednosti u oblasti obrazovanja. Pravo na obrazovanje je u našoj zemlji garantovano Ustavom, i to kao obavezno i besplatno na nivou osnovne i besplatno na nivou srednje škole. 

Pročitaj više

Učenje i podučavanje (Dužnosti, prava, odgovornosti)

Kvalitetno i uravnoteženo obrazovanje i vaspitanje, zasnovano na tekovinama i dostignućima savremene nauke i prilagođeno uzrasnim i ličnim obrazovnim potrebama svakog deteta i učenika predstavlja ambijent u kome bi, bar prema slovu zakona, u našim školama trebalo da se odvija proces učenja i podučavanja.

Pročitaj više

Značaj i modeli saradnje (Dužnosti, prava, odgovornosti)

Građenje odnosa sa porodicom je u Zakonu o predškolskom obrazovanju i vaspitanju [pdf, 0,2 MB]definisana na nivou jednog od principa predškolskog vaspitanja, principa otvorenosti.

Pročitaj više

Bezbednost dece/zaštita od nasilja (Dužnosti, prava, odgovornosti)

Ustanova (vrtić, osnovna i srednja škola) je dužna da propiše i primenjuje mere, način i postupak za zaštitu i bezbednost dece i učenika za vreme boravka u ustanovi i svih aktivnosti koje organizuje ustanova. 

Pročitaj više

Kompetentni nastavnici (Dužnosti, prava, odgovornosti)

Kako najvažniji obrazovni zakoni, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, definišu odgovornost nastavnika u našem obrazovanju? (izraz nastavnik i ovde, i u samim zakonima, uključuje i vaspitača i stručnog saradnika).

Pročitaj više

Odgovorno roditeljstvo (Dužnosti, prava, odgovornosti)

Prema određenjima glavnih obrazovnih zakona, odgovorno roditeljstvo najpre znači aktivnu, intenzivnu i konstruktivnu saradnju roditelja sa obrazovnom institucijom, vrtićem ili školom. 

Pročitaj više

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se može naći na sajtu www.mpn.gov.rs [pdf, 0,8 MB], je zakon čije odredbe regulišu najveći deo sistema obrazovanja i vaspitanja u našoj zemlji.

Pročitaj više

List Zrenjanin: Partnerstvo roditelja i nastavnika – Projekat uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i UNICEF-a

Zrenjanin je jedan od dvanaest gradova koji su u Srbiji dobili priliku da u svom mestu realizuju projekat „Partnerski za obrazovanje”. 

Pročitaj više

O pravilnicima

Čak i kada ne reguliše veliki deo sistema ili sistem u celini (kao npr. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja), već samo jedan deo ili aspekt sistema (kakvi su npr. zakoni o osnovnom ili srednjem obrazovanju ili udžbenicima), zakon ne može da sadrži apsolutno sve detalje koje je potrebno definisati da bi ono što zakon reguliše moglo da funkcioniše na regularan način.

Pročitaj više

RTV o klubu roditelja i prosvetnih radnika u Subotici: Roditelji i nastavnici protiv nasilja

SUBOTICA, PANČEVO - U Subotici je formiran klub roditelja i prosvetnih radnika čiji je cilj smanjenje vršnjačkog nasilja u osnovnim školama. Kampanjom su obuhvaćeni peti razredi osnovnih škola.

Pročitaj više

Kritički pristup pitanju odnosa porodice i javnog obrazovanja

Postoji opšte pozitivno mišljenje o potrebi saradnje roditelja i nastavnika. Ovakvo pozitivno mišljenje često vodi do idealizacije i odsustva kritičkog preispitivanja.

Pročitaj više

Socijalne uloge roditelja i nastavnika: različitost perspektiva

Teško da ima roditelja ili nastavnika koji se neće složiti da je važno da uzajamno sarađuju. Otkuda onda ponekad tolika napetost, otpor, problemi i uzajamna borba u njihovim odnosima? 

Pročitaj više

O istraživanjima kvaliteta obrazovanja

O kvalitetu obrazovanja se sve manje zaključuje na osnovu utisaka, ličnih stavova i uverenja, a sve više na osnovu objektivnih pokazatelja do kojih se dolazi istraživanjima i analizom rezultata istraživanja. 

Pročitaj više

Stručni komentar Pravilnika o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije

Jedna od suštinskih pretpostavki kvalitetnog obrazovanja jeste isključivanje svakog vida diskriminacije, kako na nivou obrazovnog sistema u celini, tako i u praksi obrazovnih ustanova. 

Pročitaj više

Uspešno završena obuka za klubove iz 10 gradova

U Beogradu je, od 4. do 6. marta, održana obuka za klubove roditelja i nastavnika u okviru projekta „Partnerski za obrazovanje”. 

Pročitaj više

Jedna lekcija o privilegijama i startnim pozicijama

Jedan srednjokolski nastavnik, na veoma jednostavan i upečatljiv način, pokazao je svojim učenicima kako privilegije i startne pozicije utiču na jednakost u obrazovanju.

Pročitaj više

Prosvetni pregled o projektu Partnerski za obrazovanje: Udruživanje prosvetnih radnika i roditelja

Ideja zajedničkog projekta Fondacije za otvoreno društvo i Unicefa je prevazilaženje barijera u saradnji i veće uključivanje roditelja u život i rad škole.

Pročitaj više

Učenje za 21. vek

Ovaj tekst je preuzet sa sajta pilcasopis.wordpress.com u februaru 2016. U njemu se na zanimljiv način čitalac vodi kroz nastavu na kojoj se razvijaju neka od umenja koja su učenicima neophodna u 21. veku. 

Pročitaj više

Participacija i razvoj u adolescenciji

Konvencija o pravima deteta, detetu kao subjektu prava, u okviru građanskih i političkih prava priznaje pravo na participaciju, tj. da bude saslušano i konsultovano u vezi sa svim stvarima i odlukama koje ga se neposredno tiču. 

Pročitaj više

Participacija učenika i autoritet nastavnika

Konvencija o pravima deteta, detetu kao subjektu prava, priznaje pravo na participaciju, tj. da bude saslušano i konsultovano u vezi sa svim stvarima i odlukama koje ga se neposredno tiču. 

Pročitaj više

Razvoj socijalnih kompetencija u periodu srednjeg detinjstva

Rad predstavlja pregled teorija i istraživanja koje se bave razvojem socijalnih kompetencija u periodu srednjeg detinjstva. 

Pročitaj više

Okvir nacionalnog kurikuluma – Osnovi učenja i nastave (radni nacrt)

Ovaj dokument bi trebalo da je već poznat velikom broju nastavnika i određenom broju roditelja, jer je prikazivan i diskutovan na obukama tokom realizacije projekta Razvionica, kojima su bili obuhvaćeni svi nastavnici u školama uključenim u ogled i školama vežbaonicama, kao i predstavnici roditelja u školama vežbaonicama.

Pročitaj više

Intersektorska podrška za inkluzivno obrazovanje (predlog praktične politike)

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS formirana je sa ciljem da svojim delovanjem doprinese ostvarivanju prava, unapređivanju položaja i poboljšanju kvaliteta života dece u Srbiji.

Pročitaj više

„On a plate” – kratka priča o privilegijama

Jedna od najvećih zabluda koju u današnje vreme imamo jeste da je za uspeh u životu odgovoran isključivo sam pojedinac, tj. trud i rad koji ulaže u postizanje uspeha. 

Pročitaj više

Kompetencije za celoživotno učenje

Novine koje karakterišu pristup obrazovanju za 21. vek nužno su rezultirale pojavom i masovnom upotrebom niza novih izraza i pojmova u rečniku svakodnevne obrazovne prakse i nauke o obrazovanju. 

Pročitaj više

Modeli odnosa roditelja i škole/vrtića

U ovom tekstu autorka izdvaja 6 glavnih modela odnosa roditelja i škole/vrtića

Pročitaj više

Promocija i zaštita prava dece sa smetnjama u razvoju

Inicijativa za Inkluziju „VelikiMali” od svog osnivanja radi na promociji i zaštiti prava dece sa smetnjama u razvoju u skladu sa Konvencijom UN o pravima deteta. 

Pročitaj više

Istraživanje sa decom prakse dečjeg vrtića: „Dobro dete sedi mirno i ćuti”

Kako deca vide dečji vrtić bila je tema istraživanja Instituta za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. 

Pročitaj više

Schools for 21st-Century Learners

Ovu publikaciju nije lako čitati. Ne samo zato što je na stranom jeziku, već i zato što se, velikim delom, osvrće i oslanja na rezultate do kojih se došlo kroz nekoliko složenih međunarodnih istraživanja (TALIS 2013 i  PISA 2012). 

Pročitaj više

Kako motivisati učenike da uče

Izazov s kojim se nastavnici suočavaju jeste da otkriju načine kako da svoje učenike podstaknu u nastojanju da razviju znanja i veštine za šta su aktivnosti učenja i osmišljene, bez obzira da li učenici uživaju u tim aktivnostima ili ne. Pod ovim podrazumevam motivisanje učenika da uče, a ova knjiga ističe strategije kako to činiti.

Pročitaj više

Learning and competences for the 21st century

Ovo je tekst kojim je, u decembru 2014. ukratko predstavljeno posebno izdanje edicije Prospects koju, u okviru aktivnosti organizacije UNESCO objavljuje Međunarodni biro za obrazovanje.

Pročitaj više

Liderstvo nastavnika: put ka transformisanju obrazovanja

Ova knjiga se oslanja na radove koji su između 2006. i 2012. godine objavljeni u časopisu Teacher Leadership – Liderstvo nastavnika koji izdaje Leadership for Learning (LfL). 

Pročitaj više

Guiding Principles for Learning in 21st Century

Ova publikacija je dobila visoke ocene i preporuke niza uglednih i širom sveta poznatih poslanika u oblasti obrazovanja, među ostalima i profesora, teoretičara i istraživača saznajnih procesa i obrazovanja, Hauarda Gardnera. 

Pročitaj više

Osnovni principi učenja i preporuke za praksu nastavnika

Ovaj tekst verovatno nije ni potrebno specijalno preporučivati. Njega preporučuje već i sam njegov naslov i veoma važna i aktuelna problematika koja se iz naslova lako naslućuje.

Pročitaj više

Partnerstvo sa porodicom: tri paradigme, dva modela, jedna ili više stvarnosti

Kompleksno pitanje odnosa porodice i javnog vaspitanja sagledava se u radu kroz tri paradigme ovih odnosa: paradigmu paralelnih sistema, paradigmu dopune i paradigmu podrške. 

Pročitaj više

Nastava i učenje – savremeni pristupi i perspektive

Ovaj zbornik radova objavio je Učiteljski fakultet u Užicu 2014. godine. 

Pročitaj više

Informacionim tehnologijama do inkluzivnog društva

Prvi koraci u izgradnji sajta www.inkluzija.org su preduzeti u okviru projekta Informacionim tehnologijama do inkluzivnog društva koji su realizovali CePIT Beogradske otvorene škole i CIP - Centar za interaktivnu pedagogiju.

Pročitaj više

ADHD – hiperaktivnost, impulsivnost, nedostatak pažnje

Neka bića su po svojoj prirodi vrlo aktivna. Raspolažu značajnom količinom energije i brzinom. 

Pročitaj više

KeyCoNet 2013 Literature Review: Assessment for key competences

Onaj koga zanimaju najvažniji događaji koji su se, u pogledu ključnih komepetncija dogodili do jula 2013. na konceptualnom planu i u komparativnoj perspektivi treba da pogleda ovu publikaciju u kojoj su izneti rezultati pregleda reprezentativne literature koja se bavi pitanjima kompetencija.

Pročitaj više

Kako treba da izgleda savremena škola?

Ova prezentacija dovoljno govori sama za sebe. Mnogo šta što definiše savremeno obrazovanje jasno je naznačeno i u ovoj prezentaciji. 

Pročitaj više

The School Principal As Leader: Guiding Schools To Better Teaching And Learning

O značaju obrazovnog liderstva ili lidera u obrazovanju sve se više govori i u svetu i kod nas. Profesionalna uloga i obaveza direktora, kao lidera po dužnosti, sve manje podrazumeva ispoljavanje moći i nedodirljivost, a sve više težak i složen profesionalni rad i veliku profesionalnu odgovornost.

Pročitaj više

Education and Training in Europe 2020 - Examples of Policy Measures

U publikaciji Education and Training in Europe 2020 prikazani su glavni pravci kojima se planira osiguranje dostizanja evropskih strateških prioriteta do 2020. godine.

Pročitaj više

Razvijanje mehanizama podrške detetu sa teškoćama

U publikaciji koja je pred Vama prikazana su iskustva stečena tokom sprovođenja projekta Karika koja nedostaje – Razvijanje mehanizama podrške detetu sa teškoćama pri prelasku na sledeći nivo obaveznog obrazovanja u „redovnom obrazovnom sistemu”.

Pročitaj više

Vodič za nastavničko udruživanje

Vodič za nastavničko udruživanje je nastao sa ciljem da podstakne nastavnike na razmišljanje o značaju udruživanja, kako bi preduzeli konkretne korake i formirali svoje udruženje.

Pročitaj više

Nastavnička profesija za 21. vek

Sve su uverljiviji dokazi da nastavnici i nastavnice imaju bitnu ulogu u sprovođenju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja usmerenog na dete, gde obrazovanje u najvećoj mogućoj meri koristi potencijale svakog deteta da bi ga pripremilo za život i rad u savremenom društvu. 

Pročitaj više

PISA u Srbiji: rezultati za 2009. i 2012. godinu

Obe ove publikacije sadrže primere zadataka korišćenih u glavnim istraživanjima 2009. i 2012. godine, detaljne opise nivoa postignuća učenika i razmatranje nekih bitnih karakteristika obrazovnog sistema u svetlu dobijenih rezultata.

Pročitaj više

What Students Know and Can Do: Student Performance in Mathematics, Reading and Science - PISA 2012

U ovom dokumentu su predstavljeni rezultati svih zemalja koje su učestvovale u PISA 2012, prikazani za sva tri glavna istraživačka domena – čitalačku, matematičku i naučnu pismenost.

Pročitaj više

Ključni nalazi Međunarodnog istraživanja nastave i učenja – TALIS 2013

Međunarodno istraživanje nastave i učenja (Teaching and learning International Survey - TALIS) prikuplja podatke o uslovima učenja i o uslovima u kojima rade nastavnici iz škola širom sveta sa ciljem da pruži validne, uvremenjene i uporedive procene praktičara iz škola kako bi države mogle da sagledaju i formulišu politike razvoja i visokog kvaliteta za nastavničku profesiju.

Pročitaj više

Obrazovna postignuća učenika iz Srbije u istraživanju TIMSS 2011

Osim kratke istorije sprovođenja istraživanja u okviru istraživačkog programa TIMSS, u ovom naučnom radu je opisana i logika na kojoj su ova istraživanja utemeljena. 

Pročitaj više

Diskriminacija? Ne u mojoj školi! Jedna škola za sve!

Priručnik „Diskriminacija? Ne u mojoj školi! Jedna škola za sve!“ namenjen je učenicima srednjih škola, njihovim roditeljima i svima onima koji žele da se bolje upoznaju sa problemom diskriminacije. 

Pročitaj više

Assessment of Key Competences in initial education and training: Policy Guidance

Mnogima koji posećuju ovaj sajt i razgledaju materijal koji je na njemu izložen možda neće biti sasvim jasno zašto se među sadržajima koji su na njemu ponuđeni našla i ova publikacija.

Pročitaj više

Participacija roditelja u obrazovno-vaspitnom procesu: mogućnosti i ograničenja

Učešće roditelja/participacija u obrazovno-vaspitnom procesu predstavlja važnu komponentu koja je u neposrednoj vezi sa kvalitetom obrazovanja. Iako participacija predstavlja i zakonsku obavezu, njena implementacija zavisi od motivacije, stavova i saradnje različitih aktera u obrazovnom procesu.  

Pročitaj više

Koristi od saradnje porodice i vrtića/škole

Ovaj rad pruža detaljan prikaz efekata uključivanja porodice u proces obrazovanja koji su dati u sukcesivno rađenim studijama Eni Henderson i saradnika: A New Wave of Evidence – The Impact of School, Family, and Community Connections on Student Achievement (pdf, 1,1 MB).

Pročitaj više

Nastavnici kao lideri – kako do uspešne saradnje sa roditeljima

U ovom radu predstavljen je projekat Nastavnici kao lideri promena – kako do uspešne saradnje sa roditeljima i ideja nastavnika kao lidera promene na kojoj se projekat zasniva.

Pročitaj više

Učešće roditelja u odlučivanju u vrtiću/školi: šta kaže zakon, a šta kažu istraživanja

Zakonom o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja (2009.) saradnja porodice i predškolske ustanove odnosno škole je definisana kroz učešće roditelja u organima upravljanja i savetu roditelja.

Pročitaj više

Dobre škole: Od čega sve zavisi kvalitet obrazovanja?

Kvalitet obrazovanja zavisi od finansijskih mogućnosti, dobro osmišljenih zakosnih regulativa, kvalitetnih nastavnih programa i udžbenika, savremenih učila, ali pre svega od posvećenih nastavnika i preduzmiljivih dirrektora. 

Pročitaj više

Assessment of Key Competences: Literature review, Glossary and Examples

Pun naziv ove publikacije iz 2012. godine jasnije pokazuje kontekst u kome se ona pojavila i za koji je zapravo i nastala (Education and Training 2020 Work programme – Thematic Working Group: Assessment of Key Competences, Literature review, Glossary and Examples).

Pročitaj više

Različite perspektive o ranom detinjstvu: teorija, istraživanje i politika

Knjiga nam može pomoći da bolje razumemo polazišta na kojima se zasnivaju pojedini trendovi u obrazovnoj politici, da gradimo kritički odnos preispitivanja u odnosu na njih i pokrećemo dijalog o vrednostima na kojima treba da se zasniva predškolsko vaspitanje i obrazovanje kod nas.

Pročitaj više

Preparing Teachers and Developing School Leaders for the 21st Century

Preparing Teachers and Developing School Leaders for the 21st Century: Lessons from around the World je još jedna publikacija koju izdaje OECD i još jedna čiji je autor Andreas Šlajher, kome dugujemo mnoge sjajne uvide u karakter, zahteve i izazove savremenog obrazovanja. 

Pročitaj više

Razvionica – Šta kažu učenici?

Ova prezentacija, koja je bila deo programa na završnoj konferenciji projekta Razvionica, IPA 2011.pokazuje koliko je potrebno i korisno uključiti učenike u proces donošenja nekih odluka u školi.

Pročitaj više

Okvir nacionalnog kurikuluma – Osnove učenja i nastave, smernice i vodič za primenu

U ovom materijalu, koji je nastao kao rezultat aktivnosti u projektu Razvionica i u kontekstu izrade radnog nacrta za dokument Okvir nacionalnog kurikuluma, mogu se naći opisi svih najvažnijih elemenata koji doprinose kvalitetu i uspehu obrazovanja kakvo je potrebno u 21. veku.

Pročitaj više

Participacija roditelja u školskom životu iz ugla samih roditelja, njihovih predstavnika i direktora

Ovaj izveštaj se odnosi na rezultate istraživanja stavova roditelja, njihovih predstavnika (u Savetu roditelja i Školskom odboru) i direktora osnovnih škola u Srbiji prema mogućnostima za participaciju roditelja u školskom životu i dosadašnjoj participativnoj praksi. 

Pročitaj više

Teachers’ Standards in United Kingdom

Ovaj kratki dokument, koji je stao na samo jednu stranicu, je zanimljiv jer na vrlo jednostavan i pristupačan način informiše čitaoca o tome šta se, u pogledu stručnih kompetencija, očekuje od nastavnika u Velikoj Britaniji. 

Pročitaj više

Ser Ken Robinson: Promena paradigme

Ovaj kratki animirani film su videli mnogi nastavnici širom Srbije, na konferencijama i seminarima, gledaju ga i studenti (nekih) nastavničkih fakulteta na nekim od redovnih časova. 

Pročitaj više

Inkluzija je ljudsko pravo

Otvoreno pismo organizacija civilnog društva povodom teksta Kome smetaju specijalne škole objavljenog u dnevnom listu Danas 24.10.2010.

Pročitaj više

Doprinosi škole građenju partnerstva sa roditeljima

U ovom radu se istražuje kako direktori i razredne starešine opažaju i procenjuju činioce, prepreke i podsticaje građenju partnerstva između škole i roditelja. 

Pročitaj više

Partnerstvo u obrazovanju

U radu se razmatra problematika partnerstva od nivoa vrednosne kategorije do nivoa operacionalizacije koncepta partnerstva u obrazovanju. 

Pročitaj više

Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju osnovana je 2010. godine u cilju dodatne podrške u razvijanju prakse dostupnog, kvalitetnog i pravednog obrazovanja za svu decu, sa posebnom pažnjom i brigom za decu iz osetljivih društvenih grupa. 

Pročitaj više

Inkluzija je pravo, a ne problem

Bilten VelikiMali je realizovan u okviru projekta „Stvaranja pravnog okvira i aktivnosti zastupanja u cilju unapređenja realizacije prava dece i odraslih sa invaliditetom” uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.  

Pročitaj više

Vodič kroz savet roditelja

Dobra saradnja saveta roditelja, škole i nastavnika pomaže deci, kao i nastavnicima i roditeljima, u njihovim nastojanjima da podržavaju razvoj mladih. 

Pročitaj više

Uključenost roditelja u rad škola u jugoistočnoj Evropi – Stavovi direktora

Ovo je prvo Međunarodno istraživanje direktora škola u jugoistočnoj Evropi (sprovedeno 2008.), u kojem su direktori temeljno anketirani da bi se stekao uvid u interakciju škola i roditelja u celom regionu.

Pročitaj više

Pravim putem: Smernice za primenu dobre obrazovne prakse

Publikacija „Pravim putem – okvir za program rada sa decom ranih uzrasta” predstavlja prevod Vodiča za razvijanje Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Irskoj (Program Aister, što na galskom znači put).

Pročitaj više

Škola bez nasilja – ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu

Program „Škola bez nasilja – ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu“  započet je školske 2005/06. godine i sprovodi ga UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom rada i socijalne politike, Savetom za prava deteta Vlade Republike Srbije, Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom omladine i sporta.

Pročitaj više

Nasilje u školi

Brošura „Nasilje u školi” prvenstveno je namenjena deci i mladima, ali i odraslima: roditeljima, profesorima i drugim profesionalcima koji rade sa decom.

Pročitaj više

Autisam Speaks: Priručnik za prvih 100 dana

„Autisam Speaks: Priručnik za prvih 100 dana” je vodič za pomoć porodicama u pribavljanju važnih informacija u prvih 100 dana nakon postavljanja dijagnoze autizma.

Pročitaj više

Priručnik za roditelje: Šta je danas bilo u školi?

Priručnik za roditelje „Šta je danas bilo u školi?” nastao je u okviru programa „Škola bez nasilja” (UNICEF) i namenjen je roditeljima i svim ostalim odraslim osobama koje žele da spreče pojavu vršnjačkog nasilja, kao i da nauče kako da adekvatno reaguju u situacijama vršnjačkog nasilja.

Pročitaj više

Key Competences for Lifelong Learning – European Reference Framework

Ovo je fundamentalna publikacija o jednom od ključnih domena savremenog obrazovanja – razvoju kompetencija kao jednog od glavnih očekivanih ishoda učenja i obrazovanja u 21. veku.  

Pročitaj više

101 ideja za inovativne nastavnike

Publikacija 101 ideja za inovativne nastavnike je rezultat zajedničkog rada grupe nastavnika u okviru Majkrosoftovog obrazovnog programa Partneri u učenju.

Pročitaj više

Literacy Skills for the World of Tomorrow – PISA 2000

Obiman tekst koji sadrži sveobuhvatno objašnjenje kako je zamišljen istraživački proces PISA kroz detaljne odgovore na pitanja

Pročitaj više

Knowledge and Skills for Life – PISA 2000

Ova publikacija na 24 stranice iznosi sve osnovne podatke i informacije o istraživačkom pristupu razvijenom u programu PISA i rezultate prvog istraživanja tj. testiranja učeničkih postignuća sprovedenog na osnovu tog pristupa.

Pročitaj više