NARNS u medijima

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije - NARNS je krovna organizacija Gradskih klubova roditelja i nastavnika u 12 gradova Srbije u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sečnju, Kraljevu, Čačku, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Kikindi i Šapcu koji se nalaze pri školama i predškolskim ustanovama i posvećena je razvijanju obrazovnih politika kroz implementaciju modela aktivne roditeljsko-nastavničke saradnje i javnog zagovaranja.

NARNS postoji već šest godina i za to vreme je Asocijacija okupila oko 80 obrazovnih institucija sa oko 4500 angažovanih roditelja i prosvetnih radnika koji zajednički rade na unapređenju obrazovanja, kako u svojim lokalnim zajednicama, tako i na nacionalnom nivou.

Kontakt za medije: 

Dragana Đurić,
V.D. direktora NARNS-a

+381(0)64/11-09-179

kontakt@obrazovanje.org


Đurić za RTS: Sa zebnjom u novu školsku godinu, strah nije mogao da nestane za četiri meseca

Loša informisanost učenika i nedovoljno kritičkog mišljenja - samo su dve slabe tačke đaka na kojima treba raditi, kaže za RTS Dragana Đurić iz Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije.

Pročitaj više

Radio slobodna Evropa: "Vrednosti i vrline" u školama nakon tragedija u Beogradu i Mladenovcu

Dragana Đurić, iz Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS), rekla je za RSE da pozdravlja incijativu ali da ne očekuje veliki efekat.

Pročitaj više

Euronews Serbia: Nijedna petica, ali je bilo jedinica: Alarmantno istraživanje - nastavnici obrazovni sistem ocenili slabom trojkom

Nijedna petica, ali je bilo jedinica: Alarmantno istraživanje - nastavnici obrazovni sistem ocenili slabom trojkom. Obrazovni sistem u Srbiji dobio je "slabu trijku" od prosvetnih radnika, pokazalo je nedavno objavljeno Istraživanje o stavovima nastavnika i direktora škola prema obrazovnom sistemu u Srbiji. Interesantno je da školstvu u Srbiji niko od prosvetara nije dao ocenu pet, ali je bilo jedinica.

Pročitaj više

Euronews Serbia: Raniji kraj školske godine: dobra ili ishitrena odluka?

Nastava se u svim osnovnim i srednjim školama završava sutra, dve nedelje pre nego što je bilo planirano kalendarom. Tu odluku donela je Vlada Srbije zbog tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru gde je ubijeno devetoro đaka i čuvar škole.  Naša Dragana Đurić gostovala je emisiji Euronews Centar. Pogledajte emisiju.

Pročitaj više

Radio Beograd 1: Kvalitetu obrazovanja u Srbiji - jedva prelazna ocena

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije - NARNS, krovna organizacija Gradskih klubova roditelja i nastavnika u dvanaest gradova: Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sečnju, Kraljevu, Čačku, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Kikindi i Šapcu, koji se nalaze pri školama i predškolskim ustanovama, posvećena je razvijanju obrazovnih politika primenom modela aktivne roditeljsko-nastavničke saradnje i javnog zagovaranja, nedavno je predstavila javnosti rezultate dva svoja istraživanja o stavovima roditelja, ali i nastavnika i direktora škola o kvalitetu obrazovanja u Srbiji. Rezultati su, kako su izneli, alarmatni, jer potvrđuju da zadovoljnih nema.

Pročitaj više

Radio Beograd 2: Škola i život ‒ putevi koji se ne ukrštaju

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) dve godine je radila istraživanje o tome šta nastavnici, roditelji i direktori škola misle o obrazovnom sistemu Srbije. Poslušajte emisiju Rečeno i prećutano u kojoj je gošća bila Dragana Đurić, v.d. direktorke NARNS-a.

Pročitaj više

Preuzmite istraživanja Škola i stvarni život, dva koloseka koji se nigde ne dodiruju

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije NARNS povodom dva istraživanja o stavovima roditelja, nastavika i direktora škola o obrazovnom sistemu u Srbiji, održala je 31. maja 2023. godine u Medija centru konferenciju za medije gde je predstavila najvažnije nalaze i preporuke. Pogledajte konferenciju i preuzmite istraživanja.

Pročitaj više

K1 televizija: Škola i stvarni život su dva koloseka?

Škola i stvarni život su dva različita koloseka koji se nigde ne dodiruju, zaključak je istraživanja o stavovima roditelja, nastavnika i direktora u obrazovnom sistemu Srbije. Pogledajte gostovanje predstavnice NARNS-a na K1 Televiziji.

Pročitaj više

Beogradska hronika: Đaci su "anestezirani", upozoravaju stručnjaci

Đaci su "anestezirani", upozoravaju stručnjaci i objašnjavaju zašto su najniži razredi najbolji deo školstva. Pogledajte gostovanje Dragane Đurić, v.d. direktorke NARNS-a u Beogradskoj hronici na RTS-u.

Pročitaj više

EXPLOZIV: Funkcionalna nepismenost mladih

"Nima su škola i stvarni život kao dva suprotna pola. Dva koloseka koja se nigde ne dodiruju." 

Pročitaj više

Poziv na konferenciju za medije: Škola i stvarni život, dva koloseka koji se nigde ne dodiruju

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije – NARNS vas poziva na konferenciju za medije povodom dva istraživanja, jedno o stavovima roditelja, a drugo o stavovima nastavnika i direktora škola o kvalitetu obrazovanja u Srbiji.

Pročitaj više

Dragana Đurić u emisiji Popodne na TV Una

Kada imate previše prioriteta, to je kao da nemate nijedan, ovako je Dragana Đurić, v.d. direktorke ocenila stanje u prosveti nakon tragedije u emisiji "Popodne" na Una televiziji.

Pročitaj više

Insajder Debata: Povratak u školu

Povratak u školu – dobro, loše ili iznuđeno rešenje? Mogu li (samo) policajci da vrate mir u školske klupe? Zašto sve veći broj roditelja traži da se prekine školska godina? Ko sada nema pravo na grešku - šta je domaći zadatak za vlast i opoziciju?

Pročitaj više

RTS, Dragana Đurić: Treba sačekati sa dijagnozom društva, pronaći snagu da budemo mirno mesto za decu

Dragana Đurić iz Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, povodom tragedije na Vračaru, kaže za RTS da ne postoji ništa što se može reći ili uraditi da se smanji veličina tragedije, ali moramo naći snage da budemo mirno mesto za našu decu.

Pročitaj više

Saopštenje za medije povodom tragedije u školi „Vladislav Ribnikar"

Beograd - Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije - NARNS, Mreža organizacija za decu Srbije, Građanske inicijative, Društvo školskih bibliotekara Srbije, Unija srednjoškolaca i Savez učitelja Republike Srbije izražavaju neizrecivu tugu zbog tragičnog događaja u školi «Vladislav Ribnikar» u Beogradu. Iskreno saosećamo sa porodicama i decom koja su doživela ovu nesreću.

Pročitaj više

Nova: Psiholog ima zlata vredan savet za roditelje malih maturanata u Srbiji, ali mnogima će biti baš teško da ga prihvate

Psihološkinja Dragana Đurić, direktorka Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika (NARNS), poručuje da „nije smak sveta“ ako deca ne upišu željenu školu i da srednja škola ne predstavlja „ograničenje“ u zanimanju kojim će se dete sutra baviti.

Pročitaj više

Nova: Vodič za roditelje malih maturanata: Ne terajte dete na medicinu ako se „onesvešćuje“ kad vidi krv

Za osmake, osnovna škola ulazi u finiš i polako počinje da ih trese upisna groznica. Podjednako, ova groznica trese i roditelje koji svojim savetima pokušavaju da usmere decu na „pravi“ izbor budućeg zanimanja. Međutim, ti saveti često mogu i da odmognu. Ukoliko imate malog maturanta, još uvek nije kasno da poslušate instrukcije psihološkinje Ljiljane Jović iz OŠ „Nikola Tesla“ iz Vinče, članice NARNS-a.

Pročitaj više

Prelazak deteta iz vrtića u školu ne treba da bude rezultat pojedinačnih inicijativa

Tranzicija dece iz jednog obrazovnog sistema u drugi (iz vrtića u školu) nije stvar izbora, već treba da bude deo sistemske brige, glavna je poruka sa završne konferencije projekta „Od igre do knjige - doprinos uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu“ održane 28. maja, koji su NARNS Gradski klubovi roditelja i nastavnika u Čačku, Kraljevu i Zrenjaninu sprovodili od oktobra 2021. godine u okviru programa Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Pročitaj više

Završna konferencija „Od igre do knjige"

Završna konferencija  „Od igre do knjige" biće održana 28. maja kada će Gradski klubovi roditelja i nastavnika iz Čačka, Kraljeva i Zrenjnanina predstaviti najznačajnije rezultate projekta.

Pročitaj više

K1 televizija o upisu deteta u prvi razred

Kako uvesti decu u đačko doba i naučiti ih da vole školu, a roditelji da ne opterećuju mališane svojim strahovima, govori Dragana Đurić u emisiji "Mi danas" na K1 televiziji.

Pročitaj više

Đaci, njihovi roditelji i nastavnici u Nišu pobunili se protiv izgradnje parkinga uz školu

Dok nadležni u Nišu s ponosom najavljuju izgradnju humanog parkinga uz osnovnu školu Sveti Sava, građani zbog njega protestuju.

Pročitaj više

Protest u Nišu: Nećemo parking pored škole, ne razmišlja se o zdravlju dece

U jednom od najvećih parkova u Nišu počinje izgradnja velikog parkinga na mestu uz samu OŠ Sveti Sava, gde su ranije bili teniski tereni.

Pročitaj više

TV "Galaksija 32" o poseti predškolaca OŠ "Ratko Mitrović" u Čačku

Dan otvorenih vrata u Čačku, kako bi se budući školarci upoznali sa školom.

Pročitaj više

U Nišu u subotu protest zbog izgradnje parkinga kod škole “Sveti Sava”

Iz Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) pozivaju Nišlije da u subotu, 26. marta, u 12 sati dođu na protest koji će biti održan na prostoru nekadašnjih teniskih terena kod Osnovne škole “Sveti Sava”, zato što nadležni tu planiraju izgradnju parkinga.

Pročitaj više

Čačanski klub roditelja i nastavnika i NARNS realizuju značajan projekat „Dijalog promena – od igre do knjige“

Za većinu dece i njihove roditelje polazak u školu predstavlja radostan događaj, ali i veliki „pritisak“. Kako će se dete uklopiti, da li će moći da savlada lekcije, kakav će mu biti učitelj… Roditelji strahuju i kako će se sami snaći u toj novoj „ulozi“, pa im se često čini da po drugi put sedaju u školsku klupu. Ovi stresovi ponavljaju se i kada dete prelazi u peti razred, onda u srednju školu… Da bi sve to bilo jednostavnije, Naconalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) i Klub roditelja i nastavnika Čačak u našem gradu sprovodi Projekat “Dijalog promena – Od igre do knjige”.

Pročitaj više

Kako je proteklo prvo polugodište 2021/2022. godine u Srbiji

Direktorka NARNS-a daje ocenu o završetku prvog polugodišta u neposrednoj i kombinovanoj nastavi.

Pročitaj više

Direktorka NARNS-a Dragana Đurić u Danu uživo na N1 o novoj školskoj godini

Pogledajte prilog N1 u kome Dragana Đurić, izvršna direktorka NARNS-a govori o početku školske godine 2021/2022.

Pročitaj više

Mali dnevnik o Danu osoba sa autizmom koji je obeležio Gradski klub roditelja i nastavnika Beograd

Pogledajte "Mali dnevnik" i prilog u kome je predstavljen Gradski klub roditelja i nastavnika Beograd i obeležavanje Dana osoba sa autizmom. 

Pročitaj više

TV Subotica o OŠ „Ivan Goran Kovačić“ koja je dobitnik priznanja „Đorđe Natošević“

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ dobila je priznanje „Đorđe Natošević“ koje Skupština AP Vojvodine dodeljuje za izuzetan doprinos u obrazovanju. Za prilog TV Subotica, govori direktorka škole Branka Bešlić, članica Gradskog kluba roditelja i nastavnika Subotica. 

Pročitaj više

Pogledajte prilog RTV Kraljevo o tranziciji dece iz predškolskog u prvi razred

Kampanja javnog zagovaranja o neophodnosti zajedničkih aktivnosti vrtića i škole, pre nego što dete krene u prvi razred, odvija se u gradovima širom Srbije i tim povodom, RTV Kraljevo snimila je prilog sa članicama Gradskog kluba roditelja i nastavnika Srbije iz Kraljeva. 

Pročitaj više

Čačanski glas predstavlja Gradski klub roditelja i nastavnika Čačak

Portal Čačanski glas predstavio je aktivnosti NARNS Gradskog kluba roditelja i nastavnika Čačak. 

Pročitaj više

Gostovanje članica niškog Kluba roditelja i nastavnika na TV KCN

Članice niškog Kluba roditelja i nastavnika, Maja Ranđelović i Danijela Tasić, gostovale su na TV KCN u oktobru ove godine.

Pročitaj više

Susret klubova roditelja i nastavnika u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je, u organizaciji novopazarskog kluba roditelja i nastavnika, održan dvodnevni skup predstavnika klubova, prijatelja nase organizacije i predstavnika Upravnog odbora NARNS-a.

Pročitaj više

Ivana Branković sumirala rezultate kluba roditelja i nastavnika

Predsednica Upravnog odbora Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika i jedna od osnivačica Kluba nastavnika i roditelja „Sinapsa” iz Zrenjanina, za List Zrenjanin dala je izjavu sumirajući najvažnije rezultate NARNS-a, kao i pomenutog Kluba.

Pročitaj više

Osnovana Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika

Vest o formalnom registrovanju NARNS-a.

Pročitaj više

Emisija Kažiprst: Porodica i škola izbegavaju da komuniciraju

Uzajamni osećaj neuvažavanja roditelja i nastavnika, osećaj ugroženosti i nemogućnosti da se sagleda perspektiva drugog je već dugo problem našeg obrazovanja, rekla je Tanja Azanjac gostujući u emisiji "Kažiprst".

Pročitaj više

Novosadska TV o projektu Partnerski za obrazovanje

Raduje nas što su i mediji prepoznali značaj naše inicijative. 

Pročitaj više

Čačak: Roditelji i nastavnici organizovali turnir u basketu

Roditelji i nastavnici iz kluba „Partnerski za obrazovanje – Čačak” u hali Sportskog centra „Mladost” u Atenici organizovali su revijalni svetosavski turnir u basketu.

Pročitaj više

RTS o projektu Partnerski za obrazovanje u Zrenjaninu

Partnerski za obrazovanje u Zrenjaninu

Pročitaj više

Tribina „Život škole” u Čačku

Tribina „Život škole“ održana je u Regionalnom centru u Čačku u organizaciji Udruženja roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje – Čačak”.

Pročitaj više

RTS o akciji „Pronađi put u školu”

Leskovački klub Partnerski za obrazovanje organizovao je u centralnom gradskom parku akciju „Pronađi put u školu”.

Pročitaj više

Kraljevo: Tribina „Partnerski za obrazovanje, obrazovanje za 5 plus”

U OŠ „IV kraljevački bataljon” održana je tribina u okviru projekta „Partnerski za obrazovanje, obrazovanje za 5 plus”.

Pročitaj više

Kraljevo: Lutkarska radionica „Igrom protiv nasilja”

Još jedna planirana i realizovana aktivnost kluba Partnerski za obrazovanje Kraljevo u sklopu projekta „Igrom protiv nasilja” – 8. juna, u školi „Vuk Karadžić” održana je lutkarsko/glumačka radionica za učenike, roditelje i nastavnike.

Pročitaj više

Emisija Tri tačke o pravima deteta

Maša Avramović, pedagog i stručnjak za dečju participaciju i Miša Stojiljković, novinar, predsednik udruženja „Gnezdo”, pričaju o pravima deteta u emisiji „Tri tačke” na televiziji N1.

Pročitaj više

Telesno kažnjavanje dece – regionalna perspektiva

Šamar - vaspitni recept ili zlostavljanje? Da li je batina iz raja izašla ili vaspitanje ipak ne mora boleti? Kakve posledice fizičko kažnjavanje ostavlja po odrastanje dece?

Pročitaj više